Miloane de români, persoane fizice și juridice, au așteptat cu sufletul la gură OUG de amânare a ratelor bancare. Cei mai mulți au contractele de muncă suspendate, li s-au redus salariile, au pierdut comenzile (în cazul firmelor) etc. Ordonanţa lui Cîţu, zic avocaţii, are mai multe capcane.

Suspendarea plății ratelor bancare va putea fi solicitată doar de debitorii ale căror venituri au fost afectate “direct sau indirect” de pandemia de Covid-19, a declarat joi seara ministrul Finanțelor, Florin Cîțu.

PSD a anunţat deja că a depus un proiect de lege privind amânarea plăţii ratelor, cel puţiin trei luni.

Iniţial, ministrul finanţelor spunea că de aceste prevederi se vor bucura toţi cei creditaţi, la cerere, fie persoană fizică, fie juridică.

În forma actuală a OUG, dobânda datorată de debitor corespunzătoare sumelor scadente a căror plată este suspendată se capitalizează la soldul creditului existent, deci se vor adăuga creditului, dar se reeșalonează pe toată durata creditului.

Excepție: creditele ipotecare, pentru care se plătește reeșalonat până la maxim cinci ani. Statul  român doar garantează plata dobânzii capitalizate aferente creditelor ipotecare, conform noului OUG.

Avocatul Elena Cristian susţine că noua ordonanţă e o capcană. Amânarea ratelor ar da posibilitate fiscului, în caz de imposibilitate de plată, să execute debitorul.

Apelul Elenei Cristian: “Nu faceți o pauză de câteva luni și durata creditului se prelungește iar suma rămâne neschimbată… NUUUU, durata creditului rămâne aceeași, perioada de grație se taxează cu dobândă, suma finală de plată crește, statul garantează această dobândă, dar dacă nu plătești, te execută Fiscul.”

Articolul precedentPSD cere guvernului să publice lista de preţuri a echipamentelor pentru spitale
Articolul următorIntre solidaritate și complicitate