Bugetul pe 2022 este proba de reziliență a Guvernului Ciucă. Este examenul care va decide soarta echipei conduse de Nicolae Ciucă. Un buget reușit, trecut prin Parlament și acceptat de majoritatea factorilor de decizie, echivalează cu un mandat pe termen rezonabil și validează coaliția instalată. Eșecul la buget înseamnă că alegerile anticipate devin din probabilitate certitudine în anul care vine.
Succesul Guvernului Ciucă ar fi o validare pentru ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, noua stea a politicii social democrate, foarte bun la mesaje politice, dar care urmează să-și probeze expertiza de finanțist.
Iar soarta Guvernului Ciucă are implicații majore în ceea ce se va întâmpla în principalele partide politice în următoarea perioadă. Până acum, unii dintre actorii politici, mai ales cei cu demnități guvernamentale, s-au limitat la declarații punctuale, au testat precaut reacții, s-au lansat în dispute mai mult simbolice, de antrenament, de menținere în formă, de păstrare a tonusului. Au lipsit ieșirile spectaculoase, schimbările de repertoriu majore, actele curajoase. Inerțial, s-a păstrat mult prea mult din starea de lucruri anterioare și nici măcar Ministerul Sănătății nu are purtător de cuvânt obligând ministrul, decident politic în fond, să facă relații publice și să scuipe demonstrativ. Abia după validarea la treabă, pe buget, va începe cu adevarat redefinirea rolurilor politice și a poziționărilor.
Guvernul Ciucă este rezultatul crizei politice declanșată ca o criză internă a PNL. Este o rezultantă din ciocnirile de interese și nu un rezultat urmărit. Consecința este că toți actorii implicați trebuie să-și regăsească suflul și locul. Plasarea președinților PSD și PNL în fruntea celor două Camere ale Parlamentului ar putea fi un bun prilej de a face diferența dintre guvernarea și administrarea treburilor publice, în care activitatea cea din urma este obligatorie pentru succesul celei dintâi. Și dacă Nicolae Ciucă a înțeles că instituția purtătorului de cuvânt ii este de folos și ajută la reconstruirea încrederii, e cazul ca și alte ministere să-i urmeze exemplu și să renunțe la miniștri-vedete omniprezente. Poate cineva se sesizează și ii trage de mânecă pe politicieni că maximul de vizibilitate se obține cu prețul greu la capitolul credibilității. Cel mai elocvent exemplu este Florin Cîțu. E o ocazie să fie redescoperite și beneficiile nesperate ale unor dezbateri aprige în Parlament în locul unor aranjamente în Coaliție convenite de o mână de oameni, rupți de restul societății. Dezbaterea publică e mai lămuritoare pentru cetățeni, se văd mai bine reacțiile și consecințele sociale și mai are și un efect de răcorire, de descărcare periodică a tensiunilor acumulate între partenerii de guvernare. Pentru că nu polemica devenită publică este dușmanul bunei guvernări, ci incapacitatea de a lua decizii și de a te ține de ele. E firesc și e bine să se dueleze în argumente PNL și PSD și să mai intervină și UDMR. Grav este când decizia este schimbată la câteva zile ba de unii, ba de alții, până nimeni nu mai înțelege nimic și sfârșim prin a nu mai respecta nicio hotărâre.
În aerul de sărbătoare și vacanță instalate deja, bugetul va arata dacă s-a găsit sau nu soluția politică. Oamenii s-au săturat de conflicte și confruntări, dar politicienii nu se vor satura niciodată și nu se vor resemna.
Sursa: Realitatea Din PSD