Alianța pentru București este borna de la care politica românească începe un nou capitol. Partid de guvernare, PNL are nume și sigla, dar sângele clocotitor, e adevărat, de ură și revanșă, este de sorginte useristă. Politica anti-PSD rămâne reperul identitar al dreptei politice, Bucureștiul este centrul operațiunilor combative și pentru ca oferă condițiile prielnice pentru un discurs negativ, cu priza la un electorat frustrat și marcat de incertitudine. Ludovic Orban a lăsat mult de la el, dar nu trebuie uitat ca Bucureștiul era fief USR și din această alianță, majoritatea dintr un singur tur poate aduce scoruri frumoase și în țară. Iar deznodământul politic a fost anticipat de atacurile în rafale succesive la adresa PSD dinspre Palatul Cotroceni.
Pornită cu prima șansă, e greu de înțeles de ce Gabriela Firea nu a dat replica liberalilor de pe șantier sau de pe frontul anti Covid 19. Este o greseala tactică să atace cel mai bine plasat, sa și irosească încrederea, care doar din încleștare poate să se subțieze. Iar așezarea la start găsește partidele balama în stare de buimaceala. Traian Băsescu și Victor Ponta s au obișnuit sa răstoarne mesele și la nunti, și la înmormântări și să fie lupii, tineri sau de mare, după care se ia haita politică. Doar ca Victor Ponta nu mai încape demult în hainele micului Titulescu și Traian Băsescu gâfâie după nopțile pierdute necugetat. Obișnuiți să joace la cacealma au reușit performanța de a se păcăli și pe ei înșiși și s au trezit foarte mici și foarte singuri.
Politica românească se îndreaptă accelerat spre un sistem bipolar, mai previzibil și mai responsabil în raport cu cetățeanul. Alternativa marilor partide oferă înainte de toate timp pentru a creste lideri și proiecte. Se pierde regia, spectaculozitatea și e nevoie și de o componentă pozitivă, constructivă, a discursului politic. Sunt la căutare gestionarii de treburi publice în locul literaților și al saltimbancilor rătăciți în culisele puterii. Este o mutație de profunzime a sistemului politic către care și principalele partide par mai mult împinse decât pregătite. Dar sunt obligate de o agendă publicâ îndelung ignorata și care riscă să explodeze.
În ciuda oportunității, PSD a rămas blocat în concursul literar artistic de înjurături și și mobilizează activul în luptele interne mai mult decât în competiția cu adversarii politici. În a deschide o competiție onesta între România digitala și România agro-cerealiera, PSD se poticneste pana sa plece către arena nationala unde așteaptă liberalii de fluierături și piedici între colegi.
Și asta în ciuda conjuncturii care ii este favorabila. Astăzi PSD se afla într o situație diametral opusă celei de acum un an. Ambasadorul SUA, Adrian Zuckerman îl laudă pe Marcel Ciolacu, intr un moment de frământări geopolitice cu consecințe importante pentru zona Marii Negre. Anterior, relațiile cu socialiștii europeni fuseseră refăcute. Iar cetățenii nu mai au nume pe buze înflorite instantaneu când vine vorba de corupție. Aceasta recredibilizare are o importanta capitală.
Este doar o oportunitate și fructificarea ei depinde de protagoniști. Alegerile vor arata dacă și cine înțelege realitatea și da o restartarea sanatoasa României . Sau dacă poporul rămâne tot singur sub apăsarea vremurilor si societatea românească va pierde o alta șansă de a și găsi rezonanța politică.