Avocatul Poporului, Renate Webber, îi cere Ministerului Educaţiei şi Cercetării clarificări cu privire la Ordinul nr. 4135/2020, care vizează predarea online. A avut Monica Anisie o statistică privind infrastructura de care dispun copiii de la țară? A găsit soluții pentru copiii din mediile defavorizate ca să aibă acces la internet și aparatura necesară? Acestea sunt întrebările la care ministrul Educației este somat să răspundă.

Avocatul Poporului cere explicaţii și despre soluţiile gândite pentru familiile cu mai mulţi copii, care nu dispun de suficiente dispositive, dar şi cum va fi rezolvată lipsa semnalului GSM în multe dintre zonele ţării.

„În ultimele zile, Avocatul Poporului a primit mai multe petiţii în care au fost exprimate temeri referitoare la desfăşurarea actului de predare-învăţare-evaluare în mediul online, astfel cum este acesta reglementat prin Ordinul MEC nr. 4135/2020, dar şi aspecte care vizează lipsa infrastructurii necesare desfăşurării cursurilor, atât pentru elevi, cât şi pentru cadrele didactice. Printre sesizările primite de Avocatul Poporului se numără şi cea formulată de Consiliul Naţional al Elevilor, organizaţie împreună cu care instituţia noastră desfăşoară un proiect referitor la accesul efectiv la educaţie al tuturor copiilor”, a transmis, vineri, Avocatul Poporului.

Avocatului Poporului cere lămurirea următoarelor aspecte:

• Pornind de la dispoziţiile art. 10 lit. h) din Ordin, respectiv „cadrele didactice participă la activităţile de formare şi webinariile recomandate de către Ministerul Educaţiei şi Cercetării, ISJ/ISMB şi conducerea unităţii de învăţământ”, care este orizontul de timp în care se vor efectua aceste instruiri şi modalitatea concretă în care vor avea loc? Există în bugetul Ministerului Educaţiei şi Cercetării fonduri pentru astfel de cursuri de pregătire a tuturor cadrelor didactice din România?

• Având în vedere că învăţământul preuniversitar în România este obligatoriu şi gratuit, cum îşi propune Ministerul Educaţiei şi Cercetării să identifice şi să valorifice sursele de finanţare necesare achiziţionării terminalelor de tip desktop, laptop, tabletă sau telefon inteligent necesare desfăşurării actului de predare-învăţare-evaluare în mediul online?

• Ce soluţii urmează a fi identificate pentru familiile cu mai mulţi copii, cu un singur terminal de tip desktop, laptop, tabletă, telefon inteligent şi care sunt nevoiţi să-l utilizeze în acelaşi timp, având în vedere programul activităţilor didactice al acestora?

• Care este modalitatea prin care Ministerul Educaţiei şi Cercetării înţelege să gestioneze situaţia lipsei de acoperire a semnalului GSM pentru serviciile de voce şi date în anumite comunităţi rurale din România?

• Ce modalităţi de suportare a costurilor pentru serviciile de internet are în vedere Ministerul Educaţiei şi Cercetării?

• Deţine în prezent Ministerul Educaţiei şi Cercetării o situaţie statistică referitoare la numărul elevilor din mediul rural şi gradul de accesibilitate al acestora la terminalele de tip desktop, laptop, tabletă şi telefon inteligent şi la serviciile de voce şi date? Dacă nu, în cât timp consideră că va avea aceste date?

• Dat fiind ca Ordinul Ministrului nu precizează, solicităm Ministerului Educaţiei şi Cercetării să clarifice situaţiile în care actul de predare-învăţare-evaluare în mediul online devine obligatoriu

Ministrul Educaţiei a emis ordinul care cuprinde instrucţiuni pentru organizarea procesului educaţional pe durata suspendării cursurilor. Prezenţa online a elevilor şi cadrelor didactice va fi monitorizată de unităţile de învăţământ, iar evaluarea la unele module ar putea fi realizată online, cu proceduri prealabile realizate de Minister. Se vor face planuri de recuperare pentru cei care nu au putut participa la cursurile online.

Articolul precedentPSD aruncă PNL în ridicol, publicând un film cu Klaus Iohannis și Ludovic Orban
Articolul următorGuvernul se bâlbăie, așa că s-a primit directivă de la Comisia Europeană: Iată regulile pe care trebuie să le respectate angajații care revin la muncă!