După un lung șir de informații contradictorii și confuze, Guvernul României a anunțat că se mai gândește la ce soluții se vor lua pentru protecția angajatorului în momentul reîntoarcerii la muncă. Între timp, Comisia Europeană a transmis României un ghid antiepidemic pentru cei care merg la muncă, astfel că nu mai e nevoie să se aștepte finalizarea brainstormingului PNL.

Agenția Europeană pentru Securitate și Sănătate în Muncă (EU-OSHA) a publicat, vineri, o serie de recomandări privind revenirea angajaţilor la locurile de muncă după relaxarea restricţiilor antiepidemice, anunţă Reprezentanţa din România a Comisiei Europene.

“Cum se pot garanta sănătatea și siguranța lucrătorilor atunci când se întorc la locul de muncă? Această întrebare importantă îi preocupă pe mulți angajatori în acest moment în care țările UE planifică sau realizează întoarcerea treptată la locul de muncă după coronavirus. Pentru a răspunde la această întrebare, Agenția Europeană pentru Securitate și Sănătate în Muncă (EU-OSHA) a publicat astăzi, 24 aprilie, un ghid privind întoarcerea la serviciu”, se arată într-un comunicat postat pe site-ul Reprezentanţei Comisiei Europene de la Bucureşti.

“Astăzi, mai mult decât oricând, este foarte evident că protejarea și promovarea securității și a sănătății în muncă sunt de o importanță capitală pentru lucrători, companii, sisteme de protecție socială și societate în ansamblu. Acest ghid oferă răspunsuri la întrebări practice ale angajatorilor, cum ar fi: cum pot reduce la minimum expunerea la coronavirus la locul de muncă și cum își pot actualiza evaluarea riscurilor, având grijă de lucrătorii care au fost bolnavi. Ghidul va ajuta angajatorii și companiile să gestioneze întoarcerea la locul de muncă și să ofere sfaturi practice personalului”, afirmă comisarul european pentru Locuri de Muncă și Drepturi Sociale, Nicolas Schmit.

“Ghidul publicat astăzi reprezintă o contribuție esențială a UE în această perioadă importantă. De asemenea, ghidul conține linkuri către informații naționale privind sectoare și ocupații specifice. Ghidul se referă la mai multe aspecte:

– Evaluarea riscurilor și măsuri adecvate;

– Implicarea lucrătorilor;

– Grija față de lucrătorii care au fost bolnavi;

– Planificarea și învățarea pentru viitor;

– O permanentă bună informare;

– Informații pentru sectoare și ocupații”.

Printre recomandările punctuale se numără:

– minimizarea riscurilor expunderii la infecţii;

– eliminarea ori limitarea interacţiunilor cu clienţii;

– reducerea contactelor între angajaţi la schimburile de ture;

– protejarea persoanelor vulnerabile;

– posibilitatea reluării graduale a activităţilor la locul de muncă;

– implementarea de reguli privind concedii flexibile şi muncă de la distanţă pentru a limita prezenţa la locul de muncă;

“Unii angajaţi s-ar putea să fie îngrijoraţi privind riscurile de infectare la locul de muncă şi ar putea să nu vrea să revină. Este important să le fie înţelese preocupările, să le fie furnizate informaţii despre măsurile luate şi despre asistenţa care le este oferită”, se arată în Ghidul UE “COVID-19: întoarcerea la locul de muncă”.

Articolul precedentAvocatul Poporului o pune la zid pe Monica Anisie! Nu s-a gândit deloc la copiii din mediul rural
Articolul următorCum depășește guvernul PNL criza economică? Fox News și BBC: Jupoaie cetățenii. Cele mai mari amenzi din lume!