.Curtea Constituțională a României a decis, pentru rațiuni de procedură (extrinseci), că Legea care desființa pensiile speciale (indemnizațiile) parlamentariilor pentru limită de vârstă este neconstitutională.

Fostul premier și parlamentar Adrian Năstase le cere junilor politici să găsească “soluții inteligente, nu formule populiste” la noua lege de abrogare a pensiilor speciale.

“În aceste conditii, a reînceput circul politic pe această temă. Cred că e nevoie de curaj si de echilibru pentru a găsi solutii la acest subiect delicat.

Evident, în cadrul „Noului PSD” si al „Noului PNL”, tinerilor parlamentari, având mulți ani până la pensie si preocupați mai curând de voturile din județe pentru noi mandate și mai puțin de pensia lui Petre Daea, care după 40 de ani de muncă are o pensie din sistemul public de pensii de 2.200 lei, li se fâlfâie de această lege”, scrie Adrian Năstase se blogul său.

”Promisiunile electorale erau de eliminare a tuturor pensiilor speciale dar grija pentru magistrați (judecători, procurori), pentru cei din serviciile de informatii, interne, penitenciare, aviatori, diplomati a făcut imposibilă luarea unei decizii. Așa că au rămas parlamentarii drept papagali – material pedagogic. Și de fapt, foștii parlamentari care nu prea mai au valoare de întrebuințare ( nu mai votează).

Pensia medie a unui parlamentar este de 5.800 lei, în timp ce pensia medie a unui magistrat este de 17.800 lei. În plus, doar 758 de parlamentari primesc pensie specială, în timp ce numărul magistraților cu pensie specială este de peste 11.000, ceea ce face ca bugetul anual pentru parlamentari să fie de 10 milioane de euro, în timp ce bugetul anual pentru pensiile magistraților să fie intre 450-500 de milioane de euro.

În plus, magistrații pot obține pensii mai mari decât salariul (prin metode inteligente) și se pot pensiona dacă au o vechime de 25 de ani, deci în jur de 50 de ani – ceea ce face să se poată bucura de pensie o perioadă mai lungă de timp.

Iată, spre exemplu, se arată într-un Raport Rise Project, Daniel Morar – cel revoltat de decizia CCR si cel care a părăsit sedinta, are la vârsta de 50 de ani si salariu de judecător la CCR dar si pensie specială de magistrat (cele două împreună totalizând 11.000 euro, aproximativ 55000 lei – deci cât 10 pensii medii de parlamentar!).

Decizia anterioară a CCR mi s-a părut meseriasă. În esență, ea spunea, în legătură cu o solutie de impozitare progresivă a tuturor pensiilor speciale, „voi parlamentarii nu vă puteti atinge de pensiile magistratilor (judecătorii CCR fiind asimilati cu acestia), pentru că noi iubim Constitutia lui Iliescu si legile justitiei ale lui Năstase, dar cu celelalte pensii vă puteti juca cum vreti.”

Există însă o problemă cu „valorile si principiile europene”, deoarece europarlamentarii primesc pensii speciale. M-a emotionat reactia lui Rares Bogdan, când a aflat recenta decizie a CCR. Îi dăduseră lacrimile, se sufoca de nervi. Pe bună dreptate. În afară de faptul că are un salariu de 8.000 euro lunar, va primi si o pensie specială, ca europarlamentar, de 4600 de euro pe lună, după un mandat de patru ani.

Să spunem că după încă trei incercări, Noul PSD si Noul PNL (fără UDMR care nu are atâta bucurie populistă) vor reuși să mai anuleze încă o dată legea. Care vor fi efectele, în conditiile în care pensiile foștilor parlamentari reprezintă aproximativ 5% din totalul pensiilor speciale? Păi, să împărtim 10 milioane euro pe an la 5 milioane de pensionari. Fiecăruia i-ar reveni un voucher de 2 euro pe an sau 2 vouchere de 1 euro la 6 luni.

Nu vă îndemn să împărțiți 500 de milioane, reprezentând suma alocată anual magistratilor, la 5 milioane de pensionari. Sau să adăugati si celelalte sume alocate celorlalte categorii. Ar fi politic incorect.

De aici, titlul pe care l-am pus – papagali si populiști.

O să mă întrebati, bine si ce propuneti? Evident, una de bun simț – impozitarea progresivă a TUTUROR pensiilor speciale, în diferite trepte: peste 5000, peste 7000, peste 10000, peste 15000, peste 20000lei. Este inadmisibil să avem (să fi avut) un director de penitenciar cu o pensie de 35.000 lei!

Dar, veti spune, CCR nu e de acord. E adevărat. De ce credeti? Au cumva pensii sub 5000 lei? Și aici există solutii. Poate că se poate propune, ca solutie alternativă, să nu mai fie asimilati cu magistratii ci, cu parlamentarii (fiind alesi de parlament). If there is a will there is a way!

Curaj! Îndemnul meu: Căutați soluții inteligente, nu formule populiste”, reprezintă îndemnul lui Adrian Năstase.

 

Articolul precedentMitrea explică blocajul din Portul Constanța pe înțelesul tuturor
Articolul următorVictor Negrescu vrea modificarea tratatelor europene