După ce președintele Băncii Mondiale, David Malpass, a avertizat asupra unei „catastrofe umanitare,” prognozând creșterea cu 37 % a prețurilor la alimente, ministrul agriculturii, Adrian Chesnoiu a declarat joi, după şedinţa de Guvern, că țara noastră stă bine la nivelul stocurilor interne, până la noua recoltă. Asta cu referire la cereale. În cea ce privește celelalte produse agroalimentare, Chesnoiu liniștește populația. Lanțurile de aprovizionare europene funcționează.  

Chesnoiu a explicat azi că principalele cauze sunt creşterile preţurilor la energie şi gaze, care au dat peste cap toate domeniile de activitate.

Adrian Chesnoiu a spus că principalul deziderat al ministerului Agriculturii este asigurarea nivelului de producţie constant, pentru că atunci presiunea pe asigurarea cu produse alimentare este mai scăzută şi nu mai antrenează creşterea de preţuri.

Ministrul a spus că efectele se vor vedea în perioada următoare, pentru că au început să producă fermierii români din programul Tomata, dacă ne referim la roşii, săptămâna trecută fiind 10 producători care deja au început să scoată producţia pe piaţă.

”În perioada următoare numărul va creşte pentru că sunt peste 17.000 de fermieri înscrişi în programul Tomata şi în momentuşîn care producţia intrnă de roşii apare pe piaţă, şi preţurile se vor domoli”, a mai spus Chesnoiu.

Despre afirmaţiile şefului Băncii Mondiale, Chesnoiu a arătat că acesta ”cu siguranţă nu s-a referit la România”, pentru că atunci când analizează situaţia, astfel de organisme internaţionale o fac la nivel global şi se referă la anumite state, care din păcate nu îşi pot asigura din producţie internă sau se află pe continente unde circulaţia produselor agro-alimentare este îngreunată de războiul din Ucraina.

”România nu este în această situaţie, stăm bine la nivelul stocurilor interne, până la noua recoltă, dacă ne referim la cereale. Sistemele de aprovizionare la nivelul Uniunii Europene sunt unele care funcţionează fără perturbări majore, deci lucrurile acestea nu se referă la ţara noastră”, a spus Chesnoiu.

Ministrul a ţinut să precizeze că culturile însămânţate în toamna lui 2021 se află într-o stare de vegetaţie normală şi a început şi campania de însămânţări de primăvară.

 

Articolul precedentDacă mâine ar avea loc alegeri, PSD ar câștiga detașat
Articolul următorMarcel Ciolacu știe când România va intra în recesiune