Stam cu totii cu ochii pe guvern. Asteptam masurile de sprijin pentru populatie si societati comerciale. Masuri care ar trebui sa fie adoptate rapid si sa raspunda cerintelor actuale. Nu e nevoie sa subliniez eu urgenta si importanta masurilor care trebuiesc luate. Masuri sociale, financiare, economice. Daca in ceea ce priveste celeritatea ne-am lamurit cu totii, incet si incetisor, esenta masurilor ar trebui sa ne multumeasca.

Vreau sa precizez ca fac parte din putinii romani care nu au credite. Dar am avut in timpul crizei din 2008-2010. Stiu ca iti dau viata peste cap. Te bazezi pe venituri care par solide, iei un imprumut de la banca, sigur ca il poti plati si, ghinion. Apare o criza si esti falit. Nu mai poti plati. Si creditorii nu te lasa. Nu. Vin peste tine si vor banii. Dar tu nu ii ai. Si viata ta devine un cosmar.

Se intampla si in vremuri obisnuite. Nu in masa, si sigur, este responsabilitatea ta. Dar acum este o criza care, spun specialistii, se va compara cu cea din anii ’30. Asa ca, in toata lumea, bancile nationale si guvernele cauta solutii. Si au fost gasite. Tot mai multe tari au adoptat o legislatie de protectie. Au amanat plata creditelor si au anulat dobanzile pe perioada amanarii.

Astazi am fost cu totii cu ochii pe guvern. Ordonanta privivd amanarea creditelor era pe ordinea de zi. Si a fost adoptata. Ar fi trebuit sa astept sa fie publicata si abia dupa aceea sa comentez. Dar nu m-am putut abtine. In loc de o reglementare care sa-i ajute pe cei cu credite, Guvernul a propus o gluma sinistra. Astept publicarea, dar din prezentarea facuta reiese clar.

Este o GLUMA SINISTRA.

Nu numai ca nu ajuta pe nimeni, dar ii si apasa pe cei datori la banci. Am impresia ca ordonanta a fost conceputa in sediul unei banci. Deci nu se anuleaza dobanda pe perioada amanarii. NU. Mai mult se capitalizeaza la credit. DA, nu vor mai plati cei in cauza rate acum, dar vor plati la sfarsitul perioadei toate ratele amanate, normal, dobanzile amanate, halal ajutor si, incredibil, dobanda la dobanda neplatita pe perioada amanarii. Inadmisibil! Vorbim toti de solidaritate. Dar nu de solidaritatea fortata a celor mai saraci cu bogatii lumii. Vreau sa vad bancile solidare cu populatia. As vrea sa o faca singuri, de bunavoie, dar daca nu, sa-i oblige guvernul prin lege. Ca in Ungaria. Sa dau numai un exemplu.

Sper ca cei care au prezentat astazi public ordonanta sa fi gresit. Sper, dar nu cred.
Ramane pentru parlament sa schimbe continutul ordonantei. Si nu numai a acesteia. Dar despre ele, maine.

PS. Un calcul simplu. Majoritatea celor cu credite platesc dobanzi de aproximativ 9%. Daca se amana plata ratelor cu 9 luni, daca dobanda se capitalizeaza la principal, ratele dupa perioada de amanare se pot dubla. Super ajutor. Sau nu . Depinde din ce perspectiva privesti. Pentru banci e un ditamai ajutorul. O gliuma sinistra, cum ziceam.

Articolul precedentANTONEL TĂNASE, PARTENER CU FIRMA CARE A DINAMITAT MINISTERUL SANATATII
Articolul următorCiolacu: “Venim foarte curând cu impozitarea pensiilor speciale”. Ce spune despre anticipate