Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, spune că este preocupat de problema condamnaților care se refugiază în Italia, arătând instanțelor de acolo că nu au avut parte de o cercetare și un proces corect.
Este vorba despre sentințele date de judecătorii români în cazurile Dragoș Săvulescu, Alina Bica și, s-ar putea, și în cazul prințului Paul, despre care s-a vehiculat informația, pe surse, că ar fi în Italia. Așa cum se știe, Săvulescu și Bica au sentințe definitive de condamnare în România, însă instanțele italieniști au decis ca ei să nu fie băgați în închisoare.
În conferința de presă susținută, ministrul Stelian Ion a făcut o declarație care, de fapt, punctează o intenție viitoare. Nimic despre ce ar trebui să se modifice în procedurile interne, în legile care să fie în corelare cu cele europene pentru a nu mai exista situații de genul celor invocate.
“Au existat unele situaţii în care hotărâri judecătoreşti pronunţate în România au avut un deznodământ poate neaşteptat pentru noi, în special în Italia, şi predecesorul meu, domnul ministru Cătălin Predoiu, a solicitat un punct de vedere în cadrul ministerului, s-a formulat acel punct de vedere, l-am primit în urma solicitărilor pe care la rândul meu le-am făcut şi urmează în perioada următoare să am o întrevedere, să am un dialog cu omologul meu din Italia astfel încât să găsim cele mai bune soluţii pentru a reglementa această situaţie, pentru a le aduce la cunoştinţă şi domniilor lor această problemă pe care o avem”, a declarat Stelian Ion.
Ministrul speră să obțină de la autoritățile italiene „un răspuns convingător”, căci peste ele „nu se poate interveni în niciun fel”.
„În privința chestiunii legate de Italia, îmi doresc să nu rămânem la stadiul de declarații aici în România, să aducem la cunoștință aspectele problematice pentru noi și autorităților italiene, bineînțeles care au deplină jurisdicție și peste care nu se poate interveni în niciun fel, însă pe chestiuni legate punctual, care țin de aprecierea autorităților din Italia cu privire la legăturile strânse dintre persoanele condamnate prin hotărâri judecătorești din România și statul italian în privința aceasta ar putea exista o colaborare mai strânsă între autorități, astfel încât să ne solicite un punct de vedere și care să stea la baza unor decizii în acest sens. Statul italian îşi stabilește legile, legile sunt în conformitate cu normele europene, însă cred că este loc de o îmbunătățire și mă aștept la un răspuns foarte convingător din partea acestor autorități. Repet, au existat probleme punctuale doar în anumite zone, deci nu e o problemă care să țină de sistem”, a mai spus Ion.
Sursa: Realitatea Din PSD