În vremea pandemiei, speculanții s-au înmulțit ca ciupercile după ploaie. Pornind cu măștile de protecție, mănuși și alte echipamente medicale sau de dezinfecție, terminând cu medicamentele de pe piață, unii au simțit că e rost să câștige înzecit și chiar însutit pe urma necesității lor. Piața neagă a medicamentelor a ajuns să o înghită pe cea legală, dar prost reglementată.
Din ianuarie și până în prezent, tot mai multe medicamente au dispărut de pe piață, iar Unifarm a făcut mari eforturi de a aduce în țară atât medicamentele lipsă, cât și echipament de protecție, necesare în lupta cu COVID-19.
Una dintre cele mai răsunătoare și apăsătoare probleme la nivel național este lipsa medicamentului Euthyrox, destinat celor cu afecțiuni tiroidiene. Lipsa acestui medicament vital pentru pacienții din sfera endocrinologiei a ajuns rampă de lansare pentru unii politicieni. Fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu este un exemplu negativ în acest sens. Useristul a decis să acuze Ministerul Sănătății de lipsa Euthyrox din farmacii, deși în stoc apar circa 12.000 de cutii. Farmaciștii contrazic această ultimă informați, spunând că stocurile sunt zero.
În realitate, pe site-ul Agenției Naționale a Medicamentului, apare în clar vinovatul pentru acest deficient. Firma producătoare Merck, nemțească, a notificat pe 20 aprilie că „EUTHYROX 25µg COMPR. și EUTHYROX 50µg COMPR. MERCK KGAA GERMANIA LEVOTHYROXINUM va fi disponibil pentru România în cantități limitate. Motivul: Motive de fabricație”, se arată în raport.
Surse importante spun că acest deficit este probabil provocat de alegerea Merck de a asigura piața nemțească cu Euthyrox, unde prețul este mult mai mare.
Vlad Voiculescu își face „Rețeaua”
Fostul ministru al Sănătății pare că nu cunoaște legea în privința manipulării și gestionării medicamentelor. Acesta a creat un site, pe numele unei firme din Pitești, dar despre care spune că „nu este o afacere”, intitulat Rețeaua 2.0.
Voiculescu susține că va accepta donații de medicamente, va achiziționa medicamente și prin voluntarii săi le va distribui persoanelor în necesitate. Totodată, așa cum știe și el în calitate de fost ministru, acest lucru nu este legal și, de asemenea, niciun medicament nu ar trebui oferit unei persoane fără să existe recomandarea unui medic curant, adică o rețetă.
În același timp, prin astfel de metode se poate crea o dependență a pacienților față de anumite medicamente comercializare în afara comunității, neomologate în România sau spațiul European. O astfel de rețea de medicamente, pe lângă faptul că nu se supune unor norme clare de funcționare, ba chiar situându-se în afara legii, poate alimenta piața neagră într-un mod devastator.
Ceea ce omite useristul să spună este că există, deja, o rețea care, pe lângă faptul că este legală, este și obligatorie în spațiul UE: importul și exportul paralel de medicamente din spațiul european.
Distribuitorii asigură pieței farma din România necesarul de medicamente ori de câte ori ANM anunță un deficit. Distribuitorii aduc în România un număr mai mare de medicamente, deoarece țara noastră se află printre cele cu prețuri foarte mici. Astfel, medicamentele importante asigură necesarul pieței din România, iar restul merge spre alte țări. Așa cum noi, în situația Euthyrox, am primit câteva zeci de mii de cutii din Bulgaria.
Ce sunt firmele de distribuție și cine le controlează
În afară de compania Unifarm a Ministerului Sănătății, pe piața liberă mai acționează și firme care fac comerț cu medicamente în România sau pe piața UE. Acestea au un cadru legal în care se mișcă și fac parte din Asociația Distribuitorilor Europeni de Medicamente (ADEM), scrie EVZ.ro
Comerțul paralel constă în tranzacționarea de medicamente din țări UE către alte țări ale UE, în funcție de stocurile existente la acel moment. Aceste stocuri sunt mari pentru că producătorii nu reușesc să estimeze corect consumul.
În România, toată activitatea distribuitorilor e controlată. Cei care exportă medicamente nu pot vinde niciun produs dacă nu notifică Agenția Națională a Medicamentului. La sfârșitul fiecărei zile, distribuitorii sunt obligați să declare la ANM stocurile pe care le au în depozite.
Există un soft de raportare, administrat de STS, astfel încât ANM si MS cunoscpermanent situația stocurilor de medicamente și mișcările de import-export. ANM poate spune ”Stop” oricând unui export dintr-un medicament, dacă acesta e cerut de piața internă.
Așadar, ANM controlează tot.
De ce ANM îl lasă pe Vlad Voiculescu să-și facă rețea de medicamente în mod ilegal, dar la vedere, și să susțină că Euthyorx nu mai este în țară pentru că a fost exportat din moment ce România nu a fost scoasă nici măcar o cutie prin import-export paralel, din luna ianuarie, când au plecat doar 800 de cutii conform site-ului Agenției Naționale a Medicamentului?