Somajul tehnic. Despre el vreau sa spun cateva lucruri. A fost legiferat prin OUG 30 /2020. Ordonanta a fost publicata. Ideea de fond este: angajatii cu contractul de munca suspendat vor primi 75% din salariul brut, fara sa depaseasca 75% din salariul brut mediu. De acord 100% cu conceptul! In situatia de criza majora prin care trecem, angajatii care nu mai au de lucru trebuie protejati. Statul trebuie sa o faca. Si o face, fondurile urmand sa fie asigurate din bugetul de somaj. Asa scrie in Ordonanta si e foarte bine. Deci, conceptul e corect. Cum se propune in Ordonanta sa se faca platile, care sunt angajatii acoperiti, aici nu mai sunt de acord cu Guvernul. Proceduri complicate, cu intermediari, adeverinte peste adeverinte, BIROCRATIE. E criza domnilor! Mare. Banii nu vor ajunge la beneficiari decat in cateva luni. Beneficiarii sunt doar o parte dintre angajati. Unde sunt cei angajati de catre persoanele fizice? De exemplu. De ce trebuie adeverinta sa dovedeasca antreprenorii ca le-au scazut incasarile? Serios? Ne e frica ca le merge bine si suspenda contractele de munca?
Deci ideea e corecta, felicitari, punerea in practica lasa insa de dorit.
Propunerea mea este sa fie integrati intre cei care primesc sprijinul de 75% TOTI angajatii carora li se suspenda contractul de munca, pe INTREAGA perioada a situatiei de urgenta.
Deasemenea platile sa se faca direct din fondul de somaj catre beneficiari. Situatia contractelor de munca suspendate se gaseste in timp real in REVISAL. Sa se ceara angajatorilor ca o data cu depunera documentelor de suspendare a contractului de munca, sa depuna si contul in care angajatul va primi ajutorul de somaj tehnic. FARA ADEVERINTE, FARA BIROCRATIE SI IN TIMP UTIL. Oamenii mananca astazi si nu multi au rezerve.
Nu stiu daca guvernul are intentia de a se intoarce si a corecta Ordonanta in discutie.
Ordonanta este insa la Parlament . Parlamentarii trebuie sa o modifice. Opozitie constructiva. Tot se vorbeste de 30 de ani de ea si nu a scos capul niciodata. E MOMENTUL. Fara critica, fara acuze, fara vorbe mari, parlamentarii opozitiei pot transforma o idee buna, greu aplicabila, in prima masura de protectie sociala eficienta.
Vreau sa spun in incheiere, ca nu vom iesi din criza economica pe care o avem in fata prin masuri de protectie sociala. Evident. Asteptam masurile financiare, fiscale si economice. Sper ca vor veni!

Articolul precedentCristian Terhes crede ca Guvernul Orban este depasit
Articolul următorȘerban Nicolae da de pământ cu Guvernul Orban