20 de milioane de dolari este suma pe care compania Uerom Furniture dorește să o investească în Hunedoara, pentru înființarea unei fabrici de mobilă. Acest proiect va scoate pe piață două mii de locuri de muncă și ar pune județul pe harta marilor producători, ridicând, astfel traiul hunedorenilor. Din păcate, un om de afaceri a făcut tot posibilul să împiedice realizarea investiției, intentând procese anevoioase și de lungă durată.

Orgoliile și agendele eco-extremiste trimit la coșul de gunoi un proiect salvator pentru hunedoreni. 2.000 de locuri de muncă sunt blocate printr-un proces de contestare a Planului Urbanistic Zonal (PUZ), în timp ce 6.000 de șomeri susțin, disperați, că nu au cum să-și câștige pâinea.
Mihai Bădoi a suspendat hotărârea de Consiliu Local
Compania Uerom Furniture și-a exprimat anul trecut intenția de a începe producția de scaune de birou și de canapele pentru piața europeană, pe un teren de la marginea municipiului Deva. Unul din primii pași ai planului investițional a fost făcut în aprilie 2020, prin aprobarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ), de către Consiliul Local al Municipiului Deva, pe baza unei documentații legale și cu sprijinul tuturor partidelor politice. Blocajul a apărut în septembrie, când Curtea de Apel Alba Iulia a suspendat hotărârea Consiliului Local referitoare la PUZ, în urma plângerii făcute de Mihai Bădoi, om de afaceri care a preluat un discurs eco-extremist și care are pe rol cel puțin zece litigii împotriva Primăriei Deva, potrivit portalului instanțelor. La sfârșitul lunii noiembrie, acesta a inițiat un alt proces colectiv împotriva Consiliului Local la Tribunalul Hunedoara, pentru anularea PUZ-ului, ceea ce va genera un blocaj de cel puțin o jumătate de an, până la finalizarea recursului.
Profesioniștii litigiilor
Firma Elvila Product SRL, deținută de frații Mihai și Alexandru Bădoi, este implicată în cel puțin zece litigii împotriva Primăriei Deva, conform datelor referitoare la Tribunalul Hunedoara și la Curtea de Apel Alba Iulia, de pe portalul instanțelor. Mihai Bădoi este de profesie avocat și are și această calitate în litigiile amintite.
Prin Elvila Product SRL, frații Bădoi dețin un motel cu piscină, la peste 100 de metri față de limita de proprietate a terenului pentru care s-a obținut PUZ. Vecinătatea pe care ar avea-o cu viitoarea fabrică a dus patronii motelului în eco-extremism: Mihai Bădoi face în mod repetat referire la folosirea formaldehidei în procesul de producție a mobilei, stârnind panică printre cei mai puțin informați. Formaldehina se folosește în mod controlat în toate fabricile de mobilă din lume și este un ingredient comun în produse precum oja de unghii sau țigările electronice, însă pe baza faptului că este o substanță chimică, patronul de motel a reușit să stârnească sentimente de panică. În dialogul cu autoritățile locale, reclamanții au invocat că este nelegală delimitarea unei zone industriale în mijlocul unei zone destinate locuinţelor şi serviciilor publice. Consiliul Local a respins acest argument, precizând că solicitările reclamanţilor au fost neîntemeiate, iar documentaţia tehnică a proiectului respectă legea şi normele de sănătate, întrucât activitatea fabricii se va desfăşura exclusiv în spaţii închise, iar poluarea fonică şi alte surse de poluare sunt reduse, în limitele prevăzute de lege.
Materiile prime folosite în procesul de producţie vor fi sub formă de semifabricate (lemn și metal), fără prelucrare primară și cu depozitare în interior, doar în spații special amenajate.
Pentru autorizarea activității de producţie, ulterior aprobării PUZ, investitorul s-a angajat să facă studii de impact asupra sănătății populaţiei, pentru a exclude posibilitatea apariţiei oricărui factor poluant. În situaţia propusă, valorile de trafic sunt mult diminuate față de studiul de circulaţie avizat în trecut, în 2012, pentru funcțiuni comerciale. Suprafața construită ocupă mai puțin de jumătate din suprafața totală a terenului, astfel încât fabrica propriu-zisă va fi înconjurată de bariere de vegetaţie cu înălțime medie.
Pe data de 22 iunie, Consiliul Local al Municipiului Deva a aprobat noul PUZ, prin votul unanim al celor 15 consilieri prezenți la vot, dintr-un total de 20, cinci consilieri fiind absenți.
Pe 9 iulie, Elvila Product SRL, alături de alte opt persoane fizice, cere suspendarea noului PUZ la Tribunalul Hunedoara, într-un proces în care apar ca pârâți Consiliul Local Deva și Agenţia pentru Protecţia Mediului Hunedoara. Pe 29 iulie, Tribunalul respinge cererea ca neîntemeiată. Pe data de 13 august, reclamanții au făcut recurs la Curtea de Apel Alba Iulia, care a fost admis pe 21 septembrie. Pe 20 noiembrie, la Tribunalul Hunedoara, Elvila Product SRL, alături de alte zece persoane fizice, a cerut anularea actului administrativ pentru PUZ.
„Discuţiile şi negocierile municipalităţii cu staff-ul responsabil de investiţia companiei chineze au început în luna mai a anului 2018. Competitorul principal al municipiului Deva a fost municipiul Galaţi. Finalitatea eforturilor a fost materializarea lor într-un Memorandum de Înţelegere între părţi, totul pentru a asigura condiţiile administrative adecvate pentru sprijinirea şi implementarea cu succes a proiectului investiţional Uerom Furniture Co., în scopul dezvoltării economiei locale a municipiului Deva”, a informat Primăria Deva.
Concedieri în masă la Complexul Energetic Hunedoara
În septembrie 2020, în județul Hunedoara erau înregistrați 6.000 de șomeri, adică o rată a șomajului de 3,5%, cifre care cuprind doar persoanele care caută activ un loc de muncă, nu și persoanele care sunt în afara pieței muncii. În plus, perspectivele în județ sunt alarmante, în condițiile în care Complexul Energetic Hunedoara, companie de stat în insolvență, va reduce drastic numărul de angajați, de la aproximativ 4.000 în prezent, prin închiderea treptată a minelor de cărbune și prin tranziția energetică spre surse nepoluante, strategie obligatorie pentru toate statele membre UE.

Articolul precedentPSD, opțiune fermă: guvern de uniune națională cu Alexandru Rafila premier
Articolul următorPSD ia în calcul blocarea Parlamentului dacă dreapta încalcă LEGEA fundamentală și regulamentele parlamentare