Premierul, Marcel Ciolacu, a anunțat Coaliția că va tăia cele 200 000 de posturi neocupate din administrația centrală. La 8 miliarde de lei sunt estimate economiile realizate prin această măsură, cheltuieli directe și indirecte.
Noua ministră a Muncii, Simona Bucura Oprescu, a explicat pentru Digi24 cum funcționează economisirea. Nu doar ca vor dispărea cheltuielile cu salarii, consumate și servicii aferente posturilor. Dar efectul cel mai important este perierea schemelor de conducere încărcate cu sefi și sefuleți (cu birou, mașină și secretară, minim!), care nu conduc oameni, ci posturi prevazute în organigrame.
În ciuda reticențelor manifestate de unii jurnaliști, șeful Executivului este un bun cunoscător al structurilor administrative și știe foarte bine ca departamentele, direcțiile și serviciile se înființează sub condiția unui număr minim de angajați, ceea ce sporește birocrația și, în consecință, cheltuielile de personal, dar și fuga de responsabilitate.
Astfel, se va produce o reorganizare masivă a instituțiilor pentru că multe din posturile vacante serveau ca instituția să aibă în organigrama birouri (5+1 sef), servicii (7+1sef), directii(15+1director) sau direcții generale (25+1 director general). În multe cazuri organigramele au fost construite doar cu șefi și cu posturi vacante sau mare parte din posturile din subordine vacante.
„Ne dorim un sistem bugetar mai suplu și mai eficient. Vor fi economii atât prin cheltuieli directe cât și indirecte. Prin cheltuieli directe, datorită faptului că aceste posturi, dispărând din organigramele instituțiilor, și în cazul celor unde se mai puteau face angajări, aceste angajări nu vor exista. Acele posturi vor fi posturi care nu vor mai crea cheltuieli bugetare.  Cheltuielile indirecte – gândiți-vă că și datorită acelor posturi neocupate existau șefi de birouri, șefi de servicii, directori în instituțiile publice care în mod automat primeau o remunerație mai mare.  Banii pe cheltuieli indirecte sunt cheltuiți și acum, pentru că chiar dacă avem o organigramă cu 7 persoane care ne permite să avem un șef de birou, da? Acela poate că are 5 locuri ocupate, poate 3 locuri ocupate. Asta înseamnă că primește o remunerație mai mare”, a explicat pentru Digi24 Simona Bucura Oprescu.

Sursa: Realitatea Din PSD

Articolul precedentDispar 200.000 de posturi din sistemul bugetar – Ministrul Muncii: „Ne dorim un sistem bugetar mai suplu şi mai eficient”
Articolul următorGuvernul e pregătit pentru surprize de la “specialii” CCR