În coaliția de guvernare există o dispută veche legată de noul system fiscal și cota de impozit. Până acum este de 16% pentru toți salariații.

„În viziunea PSD este necesară o diferențiere a regimului fiscal aplicat contribuabililor în funcție de veniturile acestora. Prin urmare, noul model fiscal trebuie să introducă impozite mai mari pentru cei cu venituri mari și impozite mai mici pentru cei cu venituri mici”, potrivit unui comunicat de presă al partidului.

PSD va supune spre dezbatere în cadrul Coaliției de guvernare următoarele propuneri în acest sens:

  • Supraimpozitarea cu 40% a sumelor din veniturile salariale din sistemul bugetar care depășesc salariul Președintelui României.
  • Supraimpozitarea în două trepte a pensiilor speciale, respectiv o cotă de impozitare de 40% pentru suma care depășește pragul 9.000 de lei (cinci pensii medii nete) și de 90% pentru ceea ce depășește 18.000 lei (10 pensii medii nete).
  • Aplicarea unui sistem progresiv de deduceri pentru salariile sub 4.500 de lei, astfel încât, la nivelul salariului minim să se ajungă la un impozit de 0%.
  • O contribuție pentru Sănătate și Educație de 0,5% din cifra de afaceri plătită de companiile care au venituri anuale de peste 100 de milioane de euro. Măsura va avea caracter temporar, aplicându-se pe o perioadă limitată de doi ani.

Pe de altă parte, PSD se opune scăderii pragului pentru încadrarea IMM-urilor de la 1 milion de euro la 67.000 de euro venituri, cum a propus fosta guvernare atunci când a negociat Planul Național de Redresare și Reziliență al României, potrivit comunicatului.

 

Articolul precedentIpoteza lui Gușă: Dragnea și Dăncilă l-ar ajuta pe Ciucă să ajungă în turul doi
Articolul următorFostul ministru PSD al finanțelor vine cu soluția reducerii prețurilor carburanților la 5,5 lei