Marcel Ciolacu vorbește puțin, dar cu siguranță face mai mult decât vorbește. Și ceea ce este îmbucurător în tara datului cu părerea, președintele PSD știe cu mult mai mult decât spune.  PSD a adoptat discret legi foarte importante pentru România în  mediul internațional marcat de incertitudini și crize economice. Miercuri, Camera Deputatilor a dat votul final pe legea care interzice vânzarea către cetățenii străini a terenurilor agricole. Este o măsură esențială pentru siguranța alimentara, asumata ca obiectiv prioritar de social democrati. În același timp, în Camera Deputatilor a ajuns o lege care interzice vânzarea  companiilor naționale pentru o perioada de doi ani. Parlamentarii PSD s au mobilizat pentru aceasta lege și au adoptat o în Senat
 Sunt masuri importante dacă luam în calcul direcția economica spre care ne îndreptăm. 
În vreme ce politicienii se cearta, programele de relansare economica bat pasul pe loc și indicatorii statistici arata o cădere în gol pentru economia României. Evaluarea nu este exagerata, a fost confirmata de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.  Populația este tentata sa nu ia prea în serios avertismentele politicienilor și sa le pună pe seama luptei pentru funcții. Dar guvernatorul BNR vorbește rar și își măsoară cuvintele. Deci avertismentul sau este de luat în serios.
Analizele economice sunt dificile. Impun cunoștințe de specialitate și  un limbaj inaccesibil publicului larg. Dar falimentul unei economii naționale seamănă extrem de mult cu falimentul unei familii. Când cheltuielile depășesc constant veniturile este evident ca trebuie luate masuri radicale. Se impun schimbări de substanță în activitatea desfășurată, în stilul de viata, în privința vânzării unor bunuri și reinvestirii. Altfel, falimentul este aproape. Casa de la bunica cere reparații, prieteniile s au stricat din cauza datoriilor. Familia este din ce în ce mai izolata și vine momentul când trebuie sa ducă la amanet bijuteriile pentru a cumpăra o pâine. Adică vine momentul când trebuie sa dea pe nimic toate bunurile de valoare. Aceasta este direcția greșită în care se îndreaptă România. Dacă Guvernul ghidează atelajul către aceasta direcție e greu de înțeles. Cert este ca  ii lipsește curajul de a se angaja într o direcție ferma de relansare economica. A lasa motoarele sa meargă fără sa controlezi direcția pentru ca te sperie serpentinele ivite brusc pe traseu este cea mai proasta decizie. 
Din păcate, aici suntem. Avem nevoie sa ieșim urgent din capcana de a trata politica asemeni unui meci de fotbal. Ne place fotbalul, dar politica are nevoie de idei și nu de lozinci scandate de galerie! Și chiar și în fotbal, nici comentatorul, nici galeriile nu fac schema de joc după care întra mingea în plasă.

Articolul precedentSimonis conturează mesajul noii alianţe de stânga: nimeni să nu fie lăsat în urmă
Articolul următorPSD aniversează 100 de ani de la Trianon