Vasile Dâncu face jocurile Pro România în PSD. Asa a ajuns PSD să ia decizii riscante și să nu fie pregătit pentru toate variantele. Momentul penibil de la moțiunea de cenzură este un astfel de exemplu. Este punctul de vedere expus de consultantul politic, Miron Mitrea, într un interviu acordat jurnalistului Dan Marinescu, pentru emisiunea online “Întrebări esențiale”.
Miron Mitrea remarcâ pierderea de coerență și declarațiile confuze din ultima perioada, cum s a intâmplat la moțiunea de cenzură când, peste opinia președintelui PSD, Marcel Ciolacu, de a se aștepta punctul de vedere al Curții Constituționale, și a se introduce moțiunea după 15 septembrie, a venit brusc ideea de a se discuta rapid moțiunea în ultima zi din sesiunea extraordinară. O decizie impusă fără să se pregătească poziționarea partidului pentru evoluțiile posibile, ceea ce a lăsat PSD într o ipostază penibilă a lipsei de cvorum.
Dar consultantul politic aduce argumentul suprem în problema alianței PSD – Pro România, asumată explicit de Vasile Dâncu. Miron Mitrea explică principiul după care s a ghidat PSD potrivit căruia nu se poate asocia cu Pro România întrucât ar însemna să se alieze cu el însuși. “Din PSD s ar rupe câte zece, câte zece parlamentari, până se transformă într o federație de partide mici, după principiul apariției Pro România” a arătat Miron Mitrea.
Consultantul politic a arătat ca PSD ar avea acum nevoie de reorganizarea departamentelor și înființarea guvernului din umbră, care să monitorizeze toate deciziile Guvernului Orban și să formuleze alternative credibile și dătătoare de speranțe pentru români. Din păcate, lipsește viziunea este concluzia consultantului politic.
Este de menționat ca în data de 10 septembrie, a avut loc reuniunea Consiliului Politic Național al PSD la care încheierea unor alianțe cu Pro România, Alde și PPUSL la apropiatele alegeri parlamentare era cap de lista pe ordinea de zi. O idee coaptă peste noapte și cel puțin ciudată după ce PSD a mers pe cont propriu la locale, ca să și pună pielea în băț la alegerile generale. Și totul într un context electoral puternic polarizat între cei doi grei ai politicii românești, în care partide ca Pro România primesc mandate, dar nu aduc nimic peste ±3%