Ministrul Sănătății Nelu Tătaru și premierul Ludovic Orban au generat un scandal uriaș în Sănătate. Una dintre cele mai puternice federații ale cadrelor medicale din România a intrat în grevă japoneză în urma modului în care au fost tratați medicii și personalul auxiliar de către organele de stat. Pe de altă parte, acesta nu este singurul motiv pentru care medicii spun „STOP!”. Se pare că foarte mulți sunt iritați de faptul că au muncit pe brânci pentru a salva vieți, compensând lipsurile din sistemul sanitar cu resurse proprii, iar ministrul Tătaru vorbește doar despre reușitele lui și ale guvernului.
Federaţia SANITAS a declanşat miercuri greva japoneză, pentru a atrage atenţia că angajaţii din sistemul sanitar sunt epuizaţi fizic şi psihic în această perioadă, sunt discriminaţi şi supuşi dispreţului public şi au dreptul la o muncă decentă, potrivit unui comunicat al Federaţiei, postat pe pagina proprie de Facebook.
Organizaţia Internaţională a Muncii recomandă guvernelor lumii să adopte măsuri care să asigure munca decentă, o condiţie esenţială pentru reducerea sărăciei şi o dezvoltare durabilă şi echitabilă.
„În acest context, astăzi, 7 octombrie 2020, Federaţia SANITAS a fost nevoită să declanşeze „greva japoneză” pentru a trage un puternic semnal de alarmă, colectiv, asupra faptului că salariaţii din sistemele care asigură prevenţia, tratamentul şi îngrijirea populaţiei aceste ţări, cu preponderenţă în această perioadă în care noul coronavirus face ravagii, sunt epuizaţi fizic şi psihic, sunt discriminaţi şi expuşi dispreţului public printr-o excesivă mediatizare a „răsplăţilor financiare promise sau chiar legiferate”, dar în realitate neacordate! Mai mult decât atât aceşti salariaţi sunt cei mai expuşi contaminării cu coronavirusul SARS-Cov-2, 1 din 25 de nou infectaţi fiind din rândul personalului medical sau auxiliar”, se arată în comunicatul citat.
Astfel, salariaţii din sănătate, asistenţă socială, direcţiile de sănătate publică, unităţile de asistenţă medico-socială, servicii de ambulanţă, medicină şcolară protestează începând de miercuri, fără întreruperea activităţii, pentru a nu pune în niciun fel în pericol pacienţii, aşteptându-se ca autorităţile române să îi trateze cu aceeaşi decenţă.
„Şi, măcar în al doisprezecelea ceas, să înţeleagă că trebuie să respecte legea, respectându-le toate drepturile: cele de natură salarială, cele de protecţie la locul de muncă, cele de repaus pentru recuperarea capacităţii de muncă, cele care să elimine orice discriminare între categoriile de salariaţi din acelaşi tip de unităţi şi cu acelaşi tip de activitate”, spune SANITAS.