Apelurile repetate ale fermierilor români făcute la adresa guvernului nu şi-au găsit ecou. Acum după ce peste 10.000 de fermieri au plecat în Germania, în ceea ce presa a numit “Afacerea Sparanghelului,” apar multe voci care susţin că lucrătorii români din agricultură pleacă din cauză că nu se găsesc politici publice de finanţare a acestului domeniu cu deficit de forţă de muncă.

Vicepreşedintele PSD, Niculae Bădălău, a lansat acuzaţii dure la adresa Guvernului. “Noi nu putem merge la biserică, voi puteţi să ne vindeţi?! Asistăm, zilele acestea, la un circ mediatic imposibil de înţeles sau de acceptat! Mii de români pleacă la muncă în Germania. Unii se înghesuie pe aeroporturi, alţii vor să scape de barajele Poliţiei şi traversează câmpurile, pe jos. Pe de altă parte, zeci de autobuze pline cu români au trecut pe şoselele ţării, fără să fie oprite de vreun filtru. Nu ne spune nimeni dacă aceşti oameni au fost sau nu testaţi. Nici în aeroporturi nu am văzut să fi fost vreun poliţist sau jandarm care să le spună că trebuie să respecte măcar distanţa! Dacă imaginile nu ar fi fost făcute publice de presă, nimeni n-ar fi ştiut nimic. Şi apoi, ceea ce mi se pare la fel de grav este că nu i-a întrebat nimeni dacă vin din izolare sau din carantină, dacă au fost în spital şi au ieşit de acolo. Absolut nimeni nu spune nimic. Românii care au plecat sunt, într-adevăr, dornici să muncească, tot respectul pentru ei, dar de ce trebuia să îi trimită Guvernul în Germania?”, a scris pe Facebook Niculae Bădălău.

Nicolae Bădălău este senator de Giurgiu, judeţ care aprovizionează capitala cu legume. Marile ferme agricole sunt in imposibilitatea de a-şi desface marfa datorită situaţiei de urgenţă. Guvernul nu a găsit încă soluţii.

La Sparanghel,. Guvernul german subvenţionează cu 30% cultura acestei legume de mare preţ pentru consumatorii nemţi.

Articolul precedentAdrian Năstase: Criza economică de acum va depăşi dimensiunile celei din 2008-2009
Articolul următorIonel Arsene, preşedinte CJ Neamţ: “liberalii fură munca altora”