Constituția României face dificile alegerile anticipate și facilă o posibilă suspendare a președintelui. Observația vine de la consultantul politic, Miron Mitrea, și dă cheia rezolvării situației politice complicate de la București. În cadrul emisiunii Culisele Puterii de la Realitatea Plus, Miron Mitrea a explicat că nu există soluții de profunzime la criza politică, nu există o majoritate funcțională, nu se întrevede o astfel de formulă. În consecință, orice aranjament de moment nu ține mult, iar Klaus Iohannis și Florin Cîțu merg pe cartea tergiversării pentru a prelungi cât mai mult mandatul premierului pentru care nu se poate identifica o coaliție durabilă.
Alegerile anticipate țin de voința președintelui, dar Florin Cîțu nu poate fi ținut pe funcție la nesfârșit prin artificii procedurale. Tergiversarea soluționării politice afectează gestionarea crizei sanitare, dar și măsurile economice, calitatea actului guvernamental în general. “Cred că domnul Cîțu va încerca împreună cu șeful lui, Klaus Iohannis, sâ tragă de acest Guvern cât poate de mult. Sunt o grămadă de variante care se discută: să-și dea Cîțu demisia înainte de moțiune ca să-l poată să- l renumească tot pe el. Avem o decizie a CCR. Există ideea formării unui nou UNPR. Deja se lucrează în laboratoare să se ia parlamentari de la PSD, de la PNL, de la AUR, să se facă un nou grup. Mișcările acestea depind de foarte mulți factori și PNL nu este unit”, a exemplificat Miron Mitrea câteva din variantele de salvare gândite pentru Florin Cîțu. Consultantul politic amintește declarațiile presedintelui PSD, Marcel Ciolacu, gata să susțină suspendarea șefului statului, cu condiția ca initiativa să aparțină lui Ludovic Orban sau USR. Cu alte cuvinte, încăpățânarea prezidențială proverbială de a forța Constituția dincolo de definițiile normalității și spiritului Legii Supreme are leac într-o voință politică bine coagulată.
Miron Mitrea nu crede ca Parlamentul actual își va duce mandatul până în 2024 și evaluează drept “posibile” alegerile anticipate în primăvara anului 2022. “Klaus Iohannis este un lider politic care s-a consumat, nu pentru că este în al 7lea an de mandat, ci pentru că a gestionat prost criza politică. După declarații magistrale despre golf, despre statul eșuat, este foarte jos în încrederea populației. Susținerea unui prim-ministru cu 10% încredere din partea populației este sinucidere politică”, a explicat Miron Mitrea cum fiecare zi din viața lui Florin Cîțu se scade din creditul politic al lui Klaus Iohannis.
Sursa: Realitatea Din PSD