Elena Udrea a primit 8 ani de închisoare cu executare și Ioana Băsescu, cinci ani, în dosarul finanțării campaniei electorale din 2009 a lui Traian Băsescu. Judecătoarea Curții de Apel București, Claudia Jderu, a explicat motivele pentru care a aplicat aceste pedepse. Le-a aplicat legea penală cea mai favorabilă, cea din 1969.

Conform sentinței, Elena Udrea a fost condamnată la 6 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la luare de mită (fapta din octombrie – noiembrie 2009, instigat fiind coinculpatul Nastasia Gheorghe), pentru spălare de bani și luare de mită. Totodată, instanța interzice inculpatei exercitarea dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat pe o perioadă de 3 ani după executarea sau considerarea ca executată a pedepsei închisorii.

Instanța, prin minuta publicată, constată că în privinţa inculpatei Băsescu Ioana legea penală mai favorabilă este Codul penal (1969) Judecătoarea condamnă pe inculpata Băsescu Ioana la 3 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la delapidare (fapta din februarie 2010, instigat coinculpatul Wagner Ioan Silviu). De asemenea, interzice inculpatei exercitarea dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat din momentul rămânerii definitive a prezentei hotărâri şi până când pedeapsa principală a fost executată sau considerată ca executată.

Aceeași instanță l-a achitat  Andronic Dan Cătălin, pentru infracţiunea de mărturie mincinoasă și va primi de la Ioana Băsescu suma de 119.000 lei către aceasta.

Instanța a mai hotărât ca Elena Udrea să achite sumele de 691.029,63 lei şi 918.864 lei ce au făcut obiectul luării de mită statului român. I se confiscă suma de 305.118 lei. Menţine măsura asigurătorie instituită asupra bunurilor mobile şi imobile aflate în proprietatea inculpatei Udrea Elena Gabriela.

Instanța mai obligă pe inculpata Udrea Elena Gabriela la plata sumei de 15.000 lei, pe inculpata Băsescu Ioana la plata sumei de 13.000 lei şi pe fiecare dintre inculpaţii Nastasia Gheorghe, Tarhon Victor şi Wagner Ioan Silviu la plata sumei de 12.000 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat. În baza art. 275 alin. (3) C.proc.pen. cheltuielile judiciare ocazionate de soluţionarea cauzei privind pe inculpatul Andronic Dan Cătălin rămân în sarcina statului. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 02.03.2021.

Articolul precedentCiolacu avertizează: vor să vândă bijuteriile coroanei CEC, Hidroelectrica, Nuclearo Electrica
Articolul următorCulisele statului paralel | Secretul pe care îl știe toată lumea și despre care mulți ani nu a vorbit nimeni