Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, anunță investiții importante în infrastructura de sănătate, ca urmare a atacurilor cibernetice din ultima perioadă.

100 de milioane de euro vor fi investiți în infrastructura de sănătate, ca urmare a atacurilor cibernetice din ultima perioadă care au afectat mai multe spitale din țară, a anunțat, vineri, Bogdan Ivan, ministrul Digitalizării.

“Urmează investiţii extrem de importante în infrastructura de sănătate din România, 100 de milioane de euro. Statul român se pregăteşte foarte clar, actualizând legislaţia, aducând noi linii de finanţare pentru tot ceea ce înseamnă infrastructura IT a statului român şi investind foarte clar, şi aici vorbesc atât de recomandările DNSC, cât şi despre un cadru unitar la nivel naţional în materie de recomandare din partea statului român pentru fiecare entitate a autorităţilor publice locale sau centrale, în care se creează un ghid extrem de simplu, în care toţi responsabilii pentru infrastructura IT trebuie să respecte nişte condiţii minime, de la schimbatul frecvent al parolelor până la modul în care se stochează anumite date, până la, poate, chiar un management al aplicaţiilor care pot să fie folosite pe dispozitivele de serviciu în sistemul informatic al autorităţilor publice din România”, a declarat Bogdan Ivan.

Acesta mai spune că, în prezent, autoritățile române lucrează împreună cu reprezentanţii European Cyber Security Competence Center la elaborarea “unei \”biblii\” a securităţii cibernetice”.

“Am avut o discuţie cu ei în această săptămână. Împreună şi cu celelalte instituţii pregătim acest ghid care să fie, mult spus, dar care să fie ca şi “o biblie” a securităţii cibernetice, de bază pentru fiecare dintre administratorii sistemelor IT din spectrul public din România”, mai spune ministrul Digitalizării.

Bogdan Ivan precizează că, în momentul de față, ”62 de spitale din România care folosesc sistemul Hipocrate ca şi precauţie au fost deconectate de la internet şi funcţionează în regim închis, încapsulat”.

“În perioada următoare se fac scanări la nivel naţional, scanări din punct de vedere tehnic, pentru a ne asigura că nu pot să existe breşe de securitate şi să fie afectate şi alte sisteme informatice ale altor spitale, care în momentul de faţă nu au ajuns să fie cunoscute nici instituţiilor, nici publicului larg”, mai spune el.

Sursa: Newsinn

Articolul precedentTensiuni uriașe în Coaliție. Ciolacu și Ciucă urmează să aibă o întrevedere astăzi
Articolul următorControverse uriașe în jurul candidaturii Gabrielei Firea la Primăria Municipiului București