Giurgiuveanul Marius Viorel Stanciu, membru în directoratul Transelectrica din martie 2020, numit pe patru ani în această funcție, are un trecut sulfuros, presărat cu foarte multe momente controversate. Iar prezentul îi este dominat de jocurile periculoase pe care le face în cea mai mare și mai importantă companie de stat din Romania: Transelectrica. Despre Stanciu se știe că este omul de casă a doi baroni atotputernici în județul Giurgiu: Toma Petcu- fost lider și ministru al Energiei de la ALDE, actualmente lider PNL și Nicolae Bădălău- important lider al PSD, fost ministru al Economiei (care avea in subordine Transelectrica) , fost senator și actual vicepreședinte al Curții de Conturi a României. 

Stanciu este absolvent al unei obscure universități private- Bioterra, cu studiile făcute foarte târziu iar în guvernările PSD-ului condus de Liviu Dragnea, giurgiuveanul a fost impus și susținut de baronul pesedist Bădălău, în funcția de director general adjunct la Electrica Serv SA.

Acum, în timpul guvernării liberale, Marius Stanciu a fost impus, de liderul PNL Toma Petcu, ca membru în directoratul Transelectrica, funcție pe care o va deține timp de patru ani, până în 2024. Cu toate că Stanciu nu are prea mare legătură ca pregătire și experiență profesională cu domeniul energetic, așa cum nu avea nici la Electrica Serv SA, despre el în Transelectrica se știe că a fost numit în această funcție întrucât ”ce i se cere de către Toma Petcu, aia livrează, și nici de la cererile lui Bădălău nu se da înapoi.”

Spre exemplu, în luna decembrie a forțat nota puternic în Directorat pentru ca ceilalți colegi ai săi din Directorat, să aprobe la propunerea sa, sponsorizări ale Transelectrica către diverse asociații ale rromilor din județul Giurgiu pentru achiziția de tablete pentru elevi. Până aici, ar fi o inițiativă lăudabilă, numai că, dacă intrăm în amănunte și verificăm acele asociații și ONG-uri dedicate rromilor vom vedea că sunt asociații fantomă, ale căror așa-ziși membrii nu știu nici să scrie și nici să citească și că lipsesc cu desăvârșire copiii rromi cărora teoretic le erau destinați acei bani pentru achiziționarea de tablete.

Trebuie menționat că numai sponsorizările din luna decembrie, pentru care Marius Stanciu a pus atâta presiune pe colegii săi din Directoratul Transelectrica, se ridică la peste 100 mii RON, sumă care depășește cu mult limita prevăzută de lege pe care această companie de stat, condusă în sistem dualist, o poate acorda pentru sponsorizări. Dar pentru că Stanciu are în spate un extrem de influent baron liberal, pe Toma Petcu dar și pe Nicolae Bădălău, acum un puternic vicepreședinte al Curții de Conturi a României, acesta își permite să trateze bugetul companiei de stat Transelectrica ca și cum ar fi bugetul său personal și să dispună de banii publici după bunul său plac.

Marius Stanciu la fel tratează și funcțiile din conducerea executivă a Transelectrica, funcții în care și-a impus favoriții, oamenii săi de paie care execută orbește tot ceea ce cere el, fără a ține cont dacă se respectă legea sau nu. De pildă, la conducerea Direcției Juridice din Transelectrica, Stanciu a reușit să o impună, ca director plin al acestei extrem de importante direcții, pe jurista obscură și foarte slab pregătită profesional Adina David, dar care are marele ”merit” că nu iese din cuvântul protectorului ei, chiar și dacă directorul general al Transelectrica îi cere altceva decât dorește Stanciu. Ba mai mult, e de notorietate faptul că între Marius Stanciu și Adina David, relațiile depășesc sfera colegialității, Stanciu alintându-și în permanență pupila cu apelativul ”păpușă”.

Cu toate că anul 2021 este abia la început, Marius Stanciu a reintrat în forță în pâine și deși bugetul Transelectrica încă nu a fost discutat și aprobat, întrucât nici bugetul național nu a intrat încă la aprobare în Parlament, acesta aranjează deja licitații publice ale companiei, licitații ce nici măcar nu se află în procedură publică de atribuire. Stanciu explică peste tot în Transelectrica că ”arde cu licitațiile astea, hai să le dăm drumul, că le așteaptă șeful meu de la partid, Petcu și tăticul meu de la Curtea de Conturi, Bădălău.”

Tot despre Marius Viorel Stanciu, acest Alfa si Omega al Transelectrica, s-a scris în presa anilor trecuți că ar avea legături strânse și cu gruparea Butoane, un puternic și de temut clan interlop din județul Giurgiu. Chiar într-un material Pro TV, din 2017, au apărut referiri la legăturile lui Stanciu cu clanul Butoane.

Marius Viorel Stanciu este exemplu tipic de om bun la toate, politruc transpartinic, al unor baroni politici influenți care reușesc să fie conectați în permanență la banul public, indiferent de culoarea guvernării respective și să o controleze mereu prin intermediul unor astfel de personaje ca Stanciu.

“Pentru a lămuri situația referitoare la sponsorizări, menționez că acestea sunt acordate în baza politicii de sponsorizări asumate public de Companie, urmând un traseu foarte clar până la aprobarea acestora de către întreg Directoratul Companiei, în baza documentelor depuse de solicitant verificate și validate anterior de entitățile responsabile din cadrul Companiei. În acest sens, toate sponsorizările acordate de Compania în al cărei Directorat activez respectă întocmai atât legislația incidentă – Legea Sponsorizării – cât și politicile și procedurile interne”, susține Marius Viorel Stanciu, într-un drept la replică trimis pe adresa redacției. 

Sursa: realitatea.net

Articolul precedentMarți, ora 18:00 – Primele privatizări de după 1989. Milionarii și politicienii care au ruinat țara, la Culisele Statului Paralel
Articolul următorCHECK-IN. Poluarea din Capitală atinge cote înalte