Sunt zile decisive pentru pensiile românilor! Premierul Marcel Ciolacu discută, luni, față în față cu ministrul Muncii pe Legea Pensiilor! Prim-ministrul face ultima analiză a documentului, înainte ca acesta să ajungă la Comisia Europeană. În forma actuală, calculele arată îngrijorător, conform draftului obținut pe surse. Pensiile vor fi în continuare extrem de mici pentru cei mai mulți români.

Dacă este să ne uităm pe formula de calcul din draftul obținut de Realitatea PLUS, vedem că în continuare vor exista pensii foarte mici, și asta în special pentru românii care cotizează mare parte din viață pe salariul minim pe economie. 

În momentul de față, există cel puțin 1,5 milioane de români care încasează acest salariu. Spre exemplu, un român care cotizează 30 de ani în câmpul muncii pe salariul minim pe economie, ar ieși la pensie în baza acestei formule de calcul cu o pensie de doar 1.242 de lei. 

Dacă însă aceeași persoană cotizează 25 de ani pe salariul minim și 5 ani pe salariul mediu, pensia ar fi ceva mai mare, respectiv de 1.420 de lei. 

Ca să aibă o pensie ceva mai mare, românii ar trebui să cotizeze mai degrabă pe salariul mediu pe economie. Aici cifrele se schimbă și sar de 2.000 de lei în cazul pensiilor viitoare.

Imagine

Draftul a ajuns pe masa premierului și trebuie discutat și cu ministrul Muncii, înainte să ajungă pe masa comisarilor europene, care trebuie să ne trimită un feedback înainte de a se lua decizia finală și, de asemenea, înainte ca proiectul să ajungă în cele din urmă și în Parlament. 

 
Articolul precedentMarcel Ciolacu anunță când vor intra în vigoare noile măsuri fiscale
Articolul următorMarcel Ciolacu, după consultările cu sindicatele din Educație pentru salariile profesorilor: Am găsit soluţiile pentru eliminarea inechităţilor