După ce premierul Ludovic Orban a anunțat, în debutul ședinței de guvern de miercuri, că vor fi adoptate mai multe măsuri pentru sprijinirea economiei și a companiilor afectate de criza coronavirus, respective plata şomajului tehnic, pentru angajații din companiile care și-au încetat activitatea, precum și injectarea de bani în economie, deputatul PSD Lia Olguța Vasilescu a declarat că acesta ”încurajează închiderea companiilor și concedierea angajaților” și permite fraudele. Le cere guvernanţilor să asculte sfaturile celor care au dus pe primul şi pe al doilea loc din Europa creşterea economică a României.

”După 3 luni de întârziere a apărut un draft de Plan de măsuri economice. Acesta va avea doar un impact marginal în economie, costurile lui vor fi mai mari decât beneficiile, nu stimulează producția în continuare, este birocratic și poate da naștere la fraude. Mai mult, nu există nicio măsură despre stimularea cererii. În primul rând, programul nu identifica corect principalele sectoare economice afectate de criză coronavirus – turism, transport, divertisment, auto, pentru care nu există măsuri efective de sprijin / salvare.

Sectorul auto de exemplu, un sector strategic pentru România și deosebit de important pentru economia locală a orașelor Craiova și Pitești, nu are adresată nicio măsură de sprijin pentru producție. Sectorul auto aduce anual 16% din PIB-ul României și 26% din exporturi precum și 2 miliarde euro venituri din taxe și impozite. La fel, pentru sectorul producției de medicamente și materialor sanitare. Nu există nicio măsură care să stimuleze producția internă.

Totodată, a prezentat Propunerile PSD:


* Schemă de ajutor de stat de 300 milioane lei pentru producătorii de medicamente din România;
* Plafonarea taxei clawback la 20% în 2020 pentru medicamentele generice, în mare parte produse în ţară;

* Finanțarea unei scheme de ajutor de stat de 300 de milioane de lei pentru sprijinirea companiilor strategice naționale CFR și TAROM;

* Schemă de ajutor de stat de 300 milioane lei pentru susținerea industriei auto și de componente auto din România.

IMM-urile se vor încurca în dosarele cu şină

“Programului PNL este e mult prea birocratic și dă naștere la fraude. Pentru că IMM urile să beneficieze de garanțiile acordate de stat trebuie să indeplinească tot felul de formalități, avize, dosare cu șînă s.a.m.d. Nu se știe care sunt procedurile, formularele, actele de pus la dosar, cât timp durează aprobarea și, mai ales, ce criterii trebuie îndeplinite. Mai mult, aceste garanții se dau doar firmelor care vor primi certificat de la Ministerul Economiei că făcând parte dintr-un sector economic puternic afectat. Cum știm care sunt sectoarele afectate dacă nu sunt prevăzute criterii, indicatori s.a.m.d? Mecanismul garanțiilor există și până acum, dar doar câteva zeci/ sute au apelat la acest mecanism în ultimii ani din cauza birocrației. Maximum de capacitate al FNGCIMM pentru acordarea acestor garanții este de 2500-3000 de dosare aprobate pe lună. Au idee cam câte firme există în România?

În ceea ce privește oferta, dacă nu are cine și cu ce cumpăra – de ce să se producă?, mai spune fostul ministru al muncii. “Dacă la industria auto stimulăm oferta, adică producția prin Schemă de ajutor de stat de 300 milioane lei, propunem și Dublarea Programelor Rabla Clasic și Rabla Plus de la 550 milioane la 1,1 miliarde lei în 2020, astfel încât să existe cerere nu pentru 60.000 de unități, ci pentru 120.000.”

PNL, depășit de situația

 Dincolo de ce ziceau ei despre noi, am fost mereu pe primul și al doilea loc în Europa la creștere economică, atât timp cât am avut România în gestiune. Și nu de proști! Ascultați-ne sfaturile că, în trei luni de guvernare, ați anulat 3 ani buni cu PSD! La ce aiureli prezentați acum, dată viitoare vom avea nevoie de 10 ani că să redresăm țară… susține fostul ministru al Muncii, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Articolul precedentValeriu Steriu: Alegerile locale trebuie amânate! ”A plimba o ștampilă de la unul la altul, ar fi o catastrofă!”
Articolul următorLegea “Şerban Nicolae” pentru acordarea de zile libere părinţilor a intrat în vigoare