Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au transmis un mesaj comun, odată cu depunerea Legii Offshore în Parlament. Cei doi asigură că ”legea asigură stabilitatea şi predictibilitate legislative pentru investitori în offshore în Marea Neagră, precum şi în onshore de mare adâncime (exploatări pe uscat, de mare adâncime).

”Ce trebuie să reţinem: Primele gaze din Marea Neagră, în a doua parte din acest an. Primele gaze din Marea Neagră vor ieşi în a doua partea a acestui an şi aici vorbim de o producţie de circa 1 miliard de metri cubi anual – Investitorii de la Black Sea Oil and Gas sunt în fază avansată a lucrărilor, având deja procesul verbal de recepţie la finalizarea lucrărilor”, se arată în postare.

Legea stabileşte acelaşi cadru fiscal pentru investiţii offshore şi onshore de adâncime, practic urgentând investiţiile onshore de la Caragele, judeţul Buzău, cel mai mare zăcământ de gaze descoperit în ultimii 30 de ani în România.

”La zăcământul Caragele estimăm începerea exploatării la începutul anului 2024. La perimetrul Neptun Deep vor începe lucrările anul viitor şi primele gaze naturale vor veni cel mai devreme la sfârşitul anului 2026 – începutul anului 2027”, spun liderii coaliţiei.

”Ce va obţine România de pe urma acestei legi? Independenţă şi securitate energetică: România va avea surplus de gaze naturale, practic dublându-şi producţia cu mult peste necesarul actual de consum intern, dar şi timp suficient să se pregătească pentru a dezvolta industrii care să consume gazul în ţară. De asemenea, ţara noastră va deveni un furnizor de securitate energetică regională. Este evident că atunci când oferta de gaze va fi mai mare decât cererea de pe piaţa internă oferta va scădea, iar românii vor benefica de preţuri mai mici”, se mai menţionează în mesaj.

În perimetrul Neptun Deeep din Marea Neagră ar exista o rezervă de 200 miliarde de metri cubi de gaz. Extragerea acestora ar asigura independența României, față de Rusia.

Articolul precedentSorin Grindeanu anunță că gările din România trec de la CFR la autoritățile locale: „Multe arată ca după război!” – Care e motivul
Articolul următorVremea se răcește