În urma declaraţiei lui Nelu Tătaru, de la Realitatea.tv, privind posibila trimitere în carantină a persoanelor de peste 65 de ani, primarul general al capitalei Gabriela Firea solicită mai multă responsabilitate în transmiterea mesajelor oficiale pe tema epidemiei, pentru a nu speria şi mai mult oamenii.
“În Capitală sunt 483 000 de persoane peste 65 de ani cu buletin de Bucureşti. Alte câteva zeci de mii cu acte de identitate în alte judeţe ale ţării. Bunicii care îşi cresc nepoţii bucureşteni, de regulă.
În Capitală, sunt aproximativ 20 000 de locuri de cazare în 114 hoteluri.
Şi din acest punct de vedere, al imposibilităţii practice, nu aş fi avut cum să fiu de acord cu scoaterea bucureştenilor de peste 65 de ani de acasă şi transferul acestora în carantină, la hotel.
Acesta este doar un motiv tehnic.
Dar cel mai important este cel uman şi de confort psihic. Cu o igienă personală atentă şi cu o renunţare la vizite, socializări, ieşiri scurte doar pentru cumpărături, cu protecţie (mască, mănuşi), distanţa socială etc, se pot obţine aceleasi rezultate ca şi în carantină.
Ştim bine că şi carantina presupune riscurile sale. Practic, sută la sută nu este nimeni şi nicăieri ferit complet de contaminare. Nu ne putem ascunde toţi în medii sterilizate.
Nu ştim clar cine a venit cu ideea carantinei la hotel a persoanelor de peste 65 de ani şi când, în ce lună. Dacă erau nişte formulări pur teoretice, ştiinţifice, sau propuneri concrete. Circulă nişte informaţii dar nu ştim cât sunt de veridice.
Ceea ce vreau să spun este că nu am fost consultată şi nici informată despre o astfel de măsură.
Mă văd nevoită să fac această precizare pentru că am primit foarte multe mesaje în ultimele două zile pe acest subiect.
Într-o perioadă atât de grea pentru întreaga omenire, am ales să vin cu acţiuni concrete pentru prevenirea răspândirii coronavirulului şi sprijinul oamenilor, eliminând polemica şi nuanţele critice.
Dar, tragem o concluzie din spaima acestor zile, cauzată de expunerea publică a scenariului aproape apocaliptic al carantinarii tuturor persoanelor de peste 65 de ani, a la longue: mai multă atenţie la informaţiile cu impact imens social nu ar strica.
Riscăm să-i îmbolnăvim de inimă pe cei pe care vrem să-i apăram de coronavirus!
Stresul, anxietatea, spaima sunt la fel de periculoase ca un virus fără vaccin!
Provoacă scăderea imunităţii, depresia, îmbolnăvirea.
Văd o singură cale pentru a ieşi teferi din acest război de tip nou: testare extinsă alături de măsuri de igienă personală şi comunitară, protecţia cadrelor medicale, dotarea spitalelor şi pregătirea treptată, precaută, din iunie, pentru revenirea la normalitate”, scrie Gabriela Firea pe Facebook.