Liberalizarea pieței energiei, făcută de guvernul Ludovic Orban, a dus la explozia de prețuri la electricitate și gaz. o Ieri, România a înregistrat cel mai ridicat preț mediu zilnic spot la energie electrică din întreaga Europă : 2.604 lei/MWh (sau 528 euro/MWh), aproape de 3 ori mai mare decât cel din Spania sau Portugalia și cu peste 200 de euro superior celui din Germania.

Vicepreședintele PSD, Gabriela Firea, actualul ministru al familiei, propune reglementarea pieței energiei

“Plafonarea care se face acum, și care este în vigoare până în martie 2023, înseamnă prețuri libere, ”de piață” la producători și plafon de preț al furnizorilor pentru consumatori. Iar diferența de preț se plătește de la buget, sub forma compensărilor.

Gabriela Firea, prim-vicepreşedinte PSD şi ministru al Familiei şi Tineretului, a anunţat, într-o postare pe Facebook, că revenirea la reglementarea pieţei energiei, propunere făcută de PSD, este “o soluţie care se impune după plafonarea şi compensarea” preţurilor.

Revenirea la reglementarea pieței energiei, propusă de noi, este o soluție care se impune după plafonarea și compensarea care sunt acum în vigoare. Ar aduce stabilitate, o scădere rapidă a inflației, oprirea scumpirilor și implicit ar menține puterea de cumpărare. Și, cel mai important lucru, ar fi sustenabilă financiar pentru bugetul țării.

Sunt două lucruri distincte: plafonarea din prezent și propunerea PSD de reglementare.

Reglementarea pieței energiei înseamnă prețuri administrate de stat pe tot lanțul, de la producător până distribuitor, cum a fost înainte de liberalizarea dezastruoasă făcută de Guvernele Cîțu-Orban, care a provocat și alimentat nebunia scumpirilor.

Plafonarea care se face acum, și care este în vigoare până în martie 2023, înseamnă prețuri libere, ”de piață” la producători și plafon de preț al furnizorilor pentru consumatori. Iar diferența de preț se plătește de la buget, sub forma compensărilor,” susține Gabriela Firea, potrivit Antenei 3.

Articolul precedentCiolacu: Saranga rămâne un mare prieten al românilor
Articolul următorSONDAJ CURS – PSD și PNL au sărit de 60%. APP și-a dublat scorul