Responsabilitatea de a ne opune oricărei violenţe sau hărţuiri la adresa femeilor şi fetelor ne revine tuturor, atât la nivelul statului, cât şi la cel al societăţii civile şi al individului, a scris ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Gabriela Firea, pe pagina sa de Facebook.

Aceasta, spune ea, în condiţiile în care violenţa împotriva femeilor reprezintă una dintre cele mai grave încălcări ale drepturilor omului, dar care, în pofida eforturilor la nivelul comunităţii internaţionale, continuă să fie foarte răspândită în întreaga lume.

“Fiecare zi care trece peste noi trebuie să fie o zi a solidarităţii, indiferent de religie, rasă sau convingeri, iar ziua de 10 decembrie, mai mult ca oricând este momentul declarat al victoriei raţiunii asupra ignorării, dispreţuirii şi încălcării drepturilor omului cu care se confruntă umanitatea”, a notat Firea.

În context, ministrul a citat din discursul primei doamne a Statelor Unite ale Americii, Eleanor Roosevelt, susţinut în 1958, cu ocazia celei de-a zecea aniversări a Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului, “o diplomată şi activistă pentru drepturile omului, una dintre femeile cele mai influente ale secolului al XX-lea”: “Unde încep de fapt drepturile universale ale omului? În locuri banale, aproape de casă – atât de aproape şi atât de banale încât nu pot fi văzute pe nicio hartă a lumii. Ele fac parte din cotidianul fiecărei persoane în parte: cartierul în care locuieşte, şcoala sau liceul unde învaţă, fabrica, ferma sau biroul unde lucrează. Sunt locurile unde orice bărbat, femeie şi copil speră să se bucure de egalitate în faţa justiţiei, şanse egale şi demnitate în măsură egală, fără discriminare. Sunt locurile unde drepturile trebuie să capete însemnătate pentru a avea însemnătate pretutindeni. Dacă cetăţenii nu se preocupă să respecte aceste drepturi în locurile din jurul lor, vom încerca în zadar să realizăm progrese în lumea largă”.

“Încheiem astăzi seria celor 16 zile de activism împotriva violenţei asupra femeilor. În fiecare an, în perioada 25 noiembrie – Ziua Internaţională pentru Eliminarea Violenţei împotriva Femeilor şi 10 decembrie – Ziua Internaţională a Drepturilor Omului suntem cu gândul mai mult ca oricând la aceste persoane. Toţi oamenii se nasc liberi şi egali în demnitate şi în drepturi!, spune primul articol al Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului, adoptate la 10 decembrie 1948 de Adunarea Generală ONU”, a încheiat Gabriela Firea.

 

Articolul precedentContinuă negocierile pentru funcţiile de prefect şi subprefect. Ce spune preşedintele PSD Olt
Articolul următorBugetul, turnesolul politic al guvernării