Liderii celor 27 de ţări membre ale Uniunii Europene au aprobat, aseară, la Consilul Extraordinar, desfăşurat timp de două zile, la Bruxelles, certificatul de sănătate care ar trebui să permită redeschiderea frontierelor şi facilitarea călătoriilor în interiorul blocului comunitar. 

Şefii de stat şi de guvern din ţările membre au salutat acordul obţinut la nivelul Uniunii Europene cu privire la certificatul digital COVID, iar preşedintele Klaus Iohannis a spus că România se pronunţă în favoarea implementării rapide şi unitare a acestuia. El a insistat asupra faptului că utilizarea documentului digital nu trebuie să afecteze exercitarea dreptului fundamental al cetăţenilor la libera circulaţie. La rândul său, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că infrastructura pentru certificatul digital va fi gata până la 1 iunie, iar statele membre se vor putea conecta la sistem de jumătatea lunii, potrivit realitatea.net

Ursula von der Leyen: „Statele membre au cheia, dar şi sarcina urgentă de a se asigura că sistemele lor naţionale de sănătate sunt alimentate cu informaţii despre starea de sănătate a cetăţenilor, astfel încât certificatul să poată fi emis. Pare că este mult de lucru. Aşa şi este, de fapt, dar sunt optimistă că vom ajunge acolo. Cred că certificatul reprezintă o ocazie unică să arătăm cum Uniunea Europeană contribuie în mod concret la viaţa de zi cu zi a cetăţenilor, aşa că trebuie să ne străduim cu toţii să punem în funcţiune aceste certificate.”

Un accent deosebit a fost pus de liderii europeni pe rolul Uniunii în gestionarea crizei, fiind reafirmat angajamentul de a consolida producţia globală de vaccinuri, de a accelera procesul de donare către statele din afara blocului comunitar cu cel puţin 100 de milioane de doze, până la finalul anului.

Articolul precedentCulisele statului paralel | Omul de afaceri Iosif Armaș, dezvăluiri EXCLUSIVE despre vinovații care au distrus stațiunea Băile Herculane
Articolul următorMarcel Ciolacu:”Dezbatem PNRR fără să avem asigurat accesul la PNRR!”