Magistrații Curții Constituționale a României au decis, ieri, că desființarea Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989 este neconstituțională.

Ordonanța de urgență de desființare a Institutului a fost adoptată la finalul lui 2019 de Guvernul Orban, dar anul trecut a fost respinsă de PSD, care controla majoritatea în Parlament. Actul normativ a fost însă trimis la reexaminare de președintele Iohannis, iar noua majoritate constituită din PNL, USR PLUS și UDMR a aprobat desființarea instituției. PSD a contestat la CCR.

Liberalii și useriștii au cerut desfințarea instituției create de Ion Iliescu pentru apropiații săi.

Institutul Revoluţiei Române s-a aflat în centrul unui scandal după ce a decis organizarea unui concert în 22 decembrie 2019, gest calificat de mai multe organizaţii civice drept o jignire adusă memoriei eroilor martiri ai Revoluţiei din 1989 şi urmaşilor acestora.

Ulterior, Grupul pentru Dialog Social a cerut desfiinţarea imediată a Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989.

Conducerea Institutului Revoluţiei Române este asigurată de un „Colegiu Naţional”, alcătuit din Gelu Voican Voiculescu, Ion Iliescu și Petre Roman.

Conducerea este pe viață. Prin legea de organizare a instituției, considerată o sinecură pentru oamenii lui Ion Iliescu, nu se prevăd concursuri sau mandate limitate.

Directorul institutului Gelu Voican Voiculescu, considerat de unii “killer-”ul lui Nicolae Ceașescu, este de aproape 10.000 de lei.

Instituția ar trebui să se ocupe de prezentarea și analizarea documentelor despre Revoluție.

Nici după 30 de ani, nu am aflat “cine a tras în noi/16-22”.

 

Articolul precedentMarcel Ciolacu susține că Vlad Voiculescu îl șantajează pe Klaus Iohannis
Articolul următorNE SAPA CINEVA GROAPA?