Societatea americană a rămas extrem de polarizată, după încheierea socotelilor legate de noul președinte.

Adrian Năstase, fostul președinte al PSD și fost ministru de externe al României lansează pe blogul său o dezbatere despre viitorul rol al SUA în relațiile cu marile puteri, într-un comentariu, intitulat: Ce se va întâmpla după ce a învins Democrația în SUA?

“Este evident, Rusia, China, Uniunea Europeană ar vrea să înțeleagă ce se va întâmpla în politica externă a noii administrații. Deocamdată, „reparații” de imagine – OMS, Acordul de la Paris. Rămân însă dosare dificile – relațiile cu marile puteri, Iran, Orientul Mijlociu, China de sud-est, etc. Vor dori SUA să reconstruiască modelul lumii unipolare sau vor accepta un model multipolar. Și pe cine vor încuraja să vină la această masă? Vor reface relația cu UE/Germania, acceptând o relaxare în relațiile comerciale cu China? Cum se vor raporta la Rusia, ținând seama de dosarul alegerilor din 2016 sau de subiectul Navalnâi? Va reapare Victoria Nuland să explice în Estul Europei cum este cu statul de drept? Va continua fiul lui Biden să circule în Ucraina și în alte state din Est?

Vă invit să discutăm despre toate temele acestea și să gândim în ce măsură ele vor influența interesele românești. Desemnarea unui viitor ambasador în România ar putea da o indicație în acest sens”, a scris Adrian Năstase pe blogul său.

 

Articolul precedentStrategie în alb și negru – Ediția din 23 ianuarie 2021
Articolul următorMarcel Ciolacu s-a vaccinat, dar nu înainte de mama sa