Prezent în studioul Realitatea Plus, fostul premier Adrian Năstase și-a exprimat opinia despre decizia Secretariatului de stat din subordinea guvernului de anulare a certificatului de revoluționar, dobândit de fostul președinte Ion Iliescu.

“Mi se pare un lucru nedrept (ce i se întâmplă lui Ion Iliescu – n.r.). Certitudinea mea este că Ion Iliescu va rămâne în cărțile de istorie, legat de schimbarea politică din România, din 1989, indiferent de felul în care va fi atacat politic sau nu. Povestea asta cu certificatul de revoluționar e destul de penibilă. Oricum Revoluția a fost ceva mai înainte decât Mineriada, nu știu dacă a avut și certificat de la Mineriadă, bănuiesc că nu.

„Este specific românilor”

“Demonizarea unor oameni din trecut, de către cei care pe vremea aceea poate nici nu erau născuți, face parte din ceea ce este specific românilor. Dacă luați toate elementele de istorie și felul în care au fost considerați în istorie unul dintre oamenii importanți, cu statui, dărâmate, la noi nu pot să aibă statui decât eventual diverse personaje de maghiari. Noi, în timpul ăsta, ne distrugem propriile statui, propriile legende, propria istorie. De ce? Aici eu chiar nu înțeleg. Ion Iliescu poate că are defectele lui, dar este un om care a avut un rol extraordinar de important și la Revoluție, și ulterior.

În legătură cu Mineriada, sigur că putem să citim lucrurile într-un mod diferit, dar acum discutăm despre poveștile astea în condițiile în care la Guvern există un gard de protecție. Pe vremea aceea, cei care se plimbau pe acolo, intrau direct în Parlament. Armata era complet distrusă moral după evenimentele de la Revoluție și am urmărit lucrurile astea pentru diferite rațiuni, pentru că nu sunt chiar atât de simple cum par”, a precizat Adrian Năstase, la Realitatea PLUS.

Articolul precedentMiron Mitrea crede că un transport special NATO l-a speriat pe Vasile Dâncu
Articolul următorMarcel Ciolacu îl numește criminal de război pe președintele rus