Într-un un discurs despre Nicolae Titulescu, pe care-l va prezenta în Aula Academiei. “Titulescu a trăit în vremuri pe care și noi începem să le trăim,” spune fostul premier, singura personalitate care-l evocă mereu pe primul președinte al Ligii Națiunilor.
Într-o vreme extrem de similară celei de azi, diplomatul român încerca “să opună forța dreptului care începuse să-și piardă din vigoare în fața dreptului forței, sperând să blocheze politicile revizioniste și pregătirile de război.”
Profesorul de drept internațional amintește că mentorul său diplomatic vorbea la fel cu studenții de la Cambridge, la fel ca și cu cei de la Universitatea din București.
“Înainte de război, lumea era împărţită în zone supuse regimului suveranităţii naţionale inflexibile. Aceste suveranităţi reglementau ele însele, în virtutea propriei lor raţiuni de a fi, greutăţile care se iveau. Iar dacă, în timpul acestei reglementări, două suveranităţi se ciocneau, dreptul la război era măsura supremă pentru a rezolva conflictul. Cum dreptul nu avea întotdeauna forţa ca sprijin, in ultimă analiză conflictele între naţiuni erau lichidate prin forţa materială.
Milioane de oameni au murit pentru ca acest sistem să facă loc domniei legii,” mai spune Adrian Năstase, în discursul pe care l-a publicat pe blogul său.