În contextul eşecului negocierilor din Consiliul European pentru instituirea unui mecanism financiar consistent pentru supravieţuirea pe timpul crizei, europarlamentarul PSD, Victor Negrescu, susține că România ar putea atrage fonduri masive din partea UE pe zona agricolă și alimentară, dar nu au fost activate mecanismele pentru a primi acești bani.
”România poate acorda un ajutor de stat din fonduri europene de până la 100.000 de euro pentru exploatațiile agricole și de până la 120.000 de euro pentru exploatațiile piscicole conform art. 23 din “Cadru temporar pentru măsuri de ajutoare de stat în sprijinul economiei în actuala criză COVID-19”. Guvernul României nu a dezvoltat mecanismele pentru accesarea acestor fonduri.
La nivelul agricultorilor s-a constatat o insuficiență a resurselor financiare pentru efectuarea însămânțărilor de primăvară și aplicarea tehnologiilor necesare pentru producție din cauza dispariției unor clienți. Alocarea unui sprijn rapid, facilitarea accesului la punctele de vânzare (supermarketuri) și acordarea la timp a subvențiilor se impune.
Producătorii pot fi sprijiniți prin constituirea unor rezerve suplimentare permisă de Regulamentul european nr. 1306/2013, art. 25, ce prevede posibilitatea constituirii unei rezerve pentru situații de criză din sectorul agricol.
O reală problemă este legată de valorificarea produselor, mai ales cele perisabile, generată de reducerea colectării, accesului limitat la punctele de vânzare și dificultăților efectuării transportului. Unele state europene, după modelul impus de UE, au dezvoltat rețele prioritare de distribuție pentru mărfurile agricole.
Asigurarea accesului la mai multe categorii de alimente și produse agricole în contextul în care producția nu este suficient de diversificată și insuficientă la nivel național. După modelul marilor țări agricole se impune o discuție cu marii fermieri și producători din industria agroalimentară pentru organizarea unui sistem ce va asigura resursele alimentare necesare populației.
Agricultura și industria agroalimentară funcționează ca un mecanism. Totul trebuie programat din timp pentru a fi eficient. Le mulțumesc specialiștilor care au contribuit la realizarea acestui material. Trebuie să ascultăm acum, mai mult ca oricând, vocea experților din diferitele sectoare. Guvernul României trebuie să înțeleagă că nu este timp de politică și de orgolii acum”, susţine Victor Negrescu.
România are nevoie de noi toți pentru a trece peste aceste momente”, scrie Victor Negrescu.