Românii au fost întotdeauna consideraţi un popor religios. Recentul sondaj IRES, realizat în perioada 21 – 24 martie 2020, despre practicile și comportamentele românilor pe durata restricțiilor reglementate de starea de urgență impusă de pandemia de COVID – 19 arată că 9 din 10 români cred în Dumnezeu.

Iată şi alte date ale măsurătorii:


– 8 din 10 români cred că există suflet

– 85% dintre români cred în păcat.

– Trei sferturi dintre români cred în îngeri.

– 7 din 10 români cred în rai și doar puțin peste jumătate cred în iad.

– Jumătate dintre români cred în viața de după moarte, un procent similar (44%) cred în învierea morților, iar 1 din 5 români cred în reîncarnare.

– Jumătate dintre români cred în diavol, iar 45% cred în telepatie.

– Peste un sfert dintre români spun că se roagă de mai multe ori pe zi, peste o treime afirmă că se roagă zilnic, iar 12% au acest obicei o dată pe săptămână.

– O treime dintre participanții la studiu spun că rugăciunea i-a ajutat în foarte mare măsură de-a lungul vieții, iar 4 din 10 susțin că i-a ajutat în mare măsură, în timp ce doar 7% spun că nu i-a ajutat deloc.


Femeile, persoanele între 36 și 51 de ani și cei care locuiesc în mediul rural spun în proporții mai ridicate că rugăciunea i-a ajutat în foarte mare măsură de-a lungul vieții.


– Mai mult de un sfert dintre români spun că țin postul Paștelui. Acest obicei este prezent într-o mai mare măsură în rândul vârstnicilor, la persoanele cu educație scăzută și la cei din regiunea Moldovei.

S-au rugat mai mult românii în timpul pandemiei?

Iată ce a reieşit în urma sondajului IRES: 

 
– Doar 1 din 10 români au afirmat că au fost la biserică în săptămâna 14 – 17 martie, iar 43% dintre aceștia au spus că au participat la slujba de duminică, în timp ce o treime au fost la biserică doar în afara liturghiilor de duminică.
 
– 15% dintre români recunosc că au discutat subiectul pandemiei de COVID – 19 cu un preot sau cu un duhovnic.

Articolul precedentEuroparlamentarul PSD Victor Negrescu avertizează: UE are bani pentru urgenţe. România nu cere
Articolul următorMitrea: România are nevoie de suportul european în criza coronavirus