“Adoptarea tacită a proiectului de lege care acordă autonomie așa-zisului Ținut Secuiesc este o chestiune extrem de gravă, din toate punctele de vedere. Este un afront la adresa suveranității statului român”, spune fostul premier și lider PSD Viorica Dăncilă, într-o postare pe care a făcut-o pe Facebook marți seara, după miezul nopții.

Proiectul de lege privind autonomia Ţinutului Secuiesc a fost adoptat tacit de Camera Deputaţilor. Adică, printr-o formalitate birocratică, fără votul deputaţilor, ajunge astfel la Senat, unde senatorii nu mai pot amâna. 

Pentru a fi adoptat, este nevoie de votul a jumătate plus unu din numărul total al senatorilor. Ei nu pot amâna votul, aşa cum au făcut deputaţii. 

“Regiunea autonomă” va cuprinde, potrivit proiectului de lege adoptat de deputaţi (prin neprezentare), judeţele Covasna şi Harghita, precum şi “scaunul istoric Mureş”, care aparţine de judeţul Mureş. 

Inițiativa legislativă a fost depusă, cu două zile înainte de Crăciun, de deputaţii UDMR Biro Zsolt Isvan și Terza Kulcsar Jozsef Gyorgy şi a fost adoptată tacit, la 23 aprilie, ca urmare a depăşirii termenului de 45 de zile.

Articolul precedentAPOCALIPSA DUPĂ IOAN…MARCEL CIOLACU?
Articolul următorUn proiect de lege care acordă autonomie Ținutului Secuiesc, adoptat de Camera Deputaților