Cine împarte parte și face. Exista persoane care acced în poziții de putere cu un plan bine ticluit din timp și cu o susținere multifactorială de natura sâ transforme puterea în mai multă putere.
Realitatea Plus a prezentat o analiză a pieței de tehnologie a informației care explică rețeta succesului în afacerile IT, intr o țară în care sistemul de sănătate era paralizat de sistemul informatic de carduri CNAS, până la venirea Covid 19. Dezvaluirile făcute în cadrul emisiunii Culisele Statului paralel de jurnalista Anca Alexandrescu îl au în centru pe Sebastian Ghiță, un om de afaceri atât de eficient încât face bani și din fugă.
Potrivit Realitatea Plus, succesul lui Sebastian Ghiță vine din comisionarea tuturor contractelor cu statul, atunci când câștigătoare ale licitațiilor publice erau alte firme decât ale sale. Astfel, intr un raport de cercetare a afacerilor din IT, din perioada 2006 – 2016, se arată că Sebastian Ghiță controla un păienjeniș de firme, dar prin care ceea ce circula erau doar bani proveniți de la bugetul de stat. Un exemplu este contractul din perioada 2006 – 2007 dintre Transelectrica și firma UTI, cel mai mare furnizor de sisteme de securitate, contactata încă de la licitație de SCTeamnet Internațional SA pentru o consultanta de 7%. Realitatea Plus susține că cei 7% sunt o șpagă mascată , iar infracțiunea săvârșită este spălare de bani, Schema s a repetat în Dosarul Electronic din Sănătate., în care UTI a achitat servicii fictive în 2012 de cel puțin 1 milion de dolari către firmele lui Sebastian Ghiță.
Realitatea Plus susține în baza anchetelor de cercetare penala invocate că, în România, 10 miliarde de euro au fost tocate din 2006 pana în 2016 pentru un proces de digitalizare care a rămas tot la stadiul de ghișeu și de ștergere a cartelei sim până la exasperare.
Capacitatea lui Sebastian Ghiță de a interveni în contractele de achiziții din domeniul  IT era data, potrivit Realitatea Plus, de susținerea politică din partea lui Victor Ponta, premier și președinte PSD în perioada 2012 – 2015, dar și a unei părți din sistemul de informații și a unui segment din organele de ancheta penală, sistem de susținere și complicități discrete, denumit generic statul paralel.

Sursa: Realitatea Din PSD