La rubrica „Tu decizi! Dosar de candidat” discutăm despre Cristian Popescu Piedone, edilul cu averea trecută pe numele rudelor condamnat și apoi achitat în tragedia de la Colectiv, care a căpușat primăria sectorului 5 cu angajări pe bază de nepotisme și care și-a cumpărat permise de conducere false. În vară, speră să ajungă la primăria generală. Dacă merită sau nu votul tău, tu decizi după ce urmărești analiza care urmează. 

Cristian Popescu Piedone este candidatul PUSL pentru un mandat de Primar al Capitalei. În prezent edil în sectorul 5, s-a speculat că ar fi fost susținut din umbră inclusiv de PSD pentru ascensiunea la Primăria Generală. A petrecut un an în spatele gratiilor după tragedia de la Colectiv, fiind în momentul incendiului edil al sectorului patru și deci cel care a semnat avizele de funcționare pentru clubul respectiv.

A fost inițial condamnat la patru ani de închisoare pentru abuz în serviciu și mai apoi achitat de judecători, fiind eliberat în iunie 2023. Din închisoare, s-a întors direct la primărie, fiind în acel moment primarul ales al sectorului 5. Încă din prima zi în care s-a întors din pușcărie în scaunul de edil și-a majorat singur indemnizația cu 50%, ajungând să încaseze lunar, potrivit documentului, 31.050 de lei. Asta deși în ultima sa declarație de avere publicată pe site-ul primăriei apare că ar avea un salariu de nici 4.000 de lei. A fost acuzat că și-a angajat ilegal rudele și prietenii în primărie, construind o adevărată caracatiță. Inclusiv ANI l-a acuzat de incompatibilitate după ce și-a angajat ginerele într-o comisie din primărie. Edilul a justificat angajările pe bază de nepotism spunând „Cu cine vreți să lucrez, cu trădătorii?”.

Acum, în timp ce el candidează pentru primăria generală, îi lasă moștenire primăria de sector fiului său, Vlad Popescu Piedone, care candidează pentru primul său mandat de edil. Piedone a mai fost implicat într-un scandal penal legat de mafia permiselor false din Pitești după ce a susținut în aceeași zi examenul pentru cinci categorii de permise de conducere diferite și, culmea, a și promovat. Prefectul de Argeș a cerut atunci să se facă verificări pentru a se stabili că permisele au fost obținute ilegal.

Și în prezent edilul conduce cu aceleași permise false. Ba mai mult, este și colecționar de mașini de epocă, având doar în declarația de avere cinci mașini, dintre care trei sub brandul Cadillac. Edilul deține și patru terenuri și o casă și are și peste 50.000 de euro în conturi, asta deși susține că până anul trecut a încasat o indemnizație extrem de mică.

Controverse există și legat de locuința edilului, care a fost acuzat de presă că deține o întreagă stradă din Bragadiru și că toate cele 7 case trecute pe numele unei pensionare aparțin în realitate primarului, dar și fratelui și copiilor acestuia. 

CE AVERE ARE CRISTIAN POPESCU PIEDONE
-salariu lunar de 3.832 de lei
-51.395 de euro în conturi
-patru terenuri
-o casă moștenită
-cinci mașini, dintre care trei autoturisme Cadillac
SURSA: declarație de avere/Realitatea Plus

Articolul precedentTU DECIZI! Lupta electorală se vede la Realitatea PLUS! Află primul REZULTATUL VOTULUI. Sociologi și analiști de top, dezbateri de foc în ziua alegerilor
Articolul următorGabriela Firea: Extinderea rețelei de metrou în toate cartierele Capitalei și până în județul Ilfov este soluția pentru fluidizarea traficului