Președintele Donald Trump a promis, luni, că va scoate armata pe străzi pentru a opri protestele, potrivit Reuters.

Dar cum întunericul a căzut la câteva ore după declaraţiapreședintelui din Grădina Trandafirilor de la Casa Albă, violența a izbucnit pentru a șaptea noapte. Demonstranții au dat foc unui centru comercial din Los Angeles și au jefuit magazinele din New York.

“Primarii și guvernatorii trebuie săorganizeze o prezenţă copleșitoare a forțelor de ordine pe străzi până la stingerea violenței”, a spus Trump. „Dacă un oraș sau stat refuză să ia măsurile necesare pentru a apăra viața și proprietatea cetăţenilorlor, atunci voi scoate armata Statelor Unite și voi rezolva rapid problema în locul acestora.”

În urma declaraţiei făcute, Trump a plecat de la Casa Albă printr-un cordon de securitate făcut înapropierea Bisericii Episcopale Sf. Ioan, unde s-a şi fotografiat cu fiica sa Ivanka şi cu procurorul general William Barr.

Episcopul de Washington D. C., Michale Curry, a criticat utilizarea fundalului bisericii pentru o poză de familie, „în scopuri politice, partizane”.

În spaţiile de lângă Casa Albă, forțele de securitate, formate din poliția militară a Gărzii Naționale, Serviciul Secret, poliția Departamentului Securității Interne, precum și poliția din districtul Columbia, au curăţat zona de demonstranţi. 

La câteva ore după evenimentul de la Washington, mii de americani au ieșit pe străzile din Brooklyn, strigând „dreptate, acum!” în timp ce mașinile claxonau alături, unii șoferi făcând semne de susţinere a protestatarilor.

Imaginile date de televiziuni aseară au arătat mari violenţe în New York: ferestre sparte, magazinele de lux de pe Fifth Avenue din Manhattan jefuite,

Doi polițiști au fost loviţi de o mașină la o manifestația din Buffalo, New York, luni seara. Şoferul şi pasagerii autovehiculului sunt, potrivit Reuters, în custodia Poliţiei. Potrivit acesteia nu e clar dacă incidentul a fost unul intenţionat. 

INCENDIU ÎN HOLLYWOOD

La Hollywood, zeci de persoane au fost filmate în timp ce jefuiau un magazin, după ce ușa din față a fost spartă. Ferestrele de la un Starbucks au fost spulberate, precum şi la alte două restaurante din preajmă. 
Marșurile și mitingurile au devenit violente după lăsarea întunericului, în fiecare noapte din ultima săptămână. Acestea au pornit după ce afro-americanulGeorge Floyd, în vârstă de 46 de ani, a murit după ce un polițist alb i-a pus cizma-n gât pentru aproape nouă minute.

Dacă la prima autopsie, autorităţile au demonstrat că o boală coronariană mai veche i-a produs moartea, la a doua, comandată de familia lui, rezultatul comunicat aseară susţine că moartea sa a fost o omucidere prin „asfixiere mecanică,” victima fiind privată de alimentarea cu oxigen. Raportul spune că trei ofițeri au contribuit la moartea sa.

Articolul precedentCUM NE CREȘTEM COPIII?
Articolul următorCozmin Gușă: Cuplul Cîțu și Isar pun pe jar mediul bancar! Se urmărește preluarea CEC de către un “cartel” neautohton