Fostul judecător CCR, Toni Greblă atrage din nou atenția asupra limitării libertăților cetățenilor în această perioadă dificilă. 

În 13 mai, așa cum știm, Curtea Constituţională a declarat constituţională starea de alertă. După ce a dat această decizie, Toni Greblă a punctat printr-o declarație publică faptul că nu ni se pot restrânge drepturile și libertățile.

Acum, fostul judecător CCR atrage din nou atenția Guvernului că, pentru măsurile pe care le adoptă cu privire la pandemie, trebuie să se consulte cu medicii infecționiști. Limitarea libertăților în stare de alertă nu este permisă și Guvernul a creat mai multă confuzie prin legea care prevede sancțiuni pentru români, susține Toni Greblă. 

“Suntem într-o situație de pandemie în care toți oamenii responsabili ai țării trebuie să ia niște măsuri recomandate de medicii infecționiști care pot să ne spună ce ar trebui să facem pentru a evita să fim expuși sau să îi expunem pe alții la o eventuală îmbolnăvire. Într-o situație în care Guvernul nu a știut ce să facă, s-a grăbit, a introdus târziu și pe repede înainte un proiect de lege ca să reglementeze starea de urgență deja reglementată printr-o OUG de acum câțiva ani și în această situație a produs mai multă confuzie decât să limpezească lucrurile pentru că în legea cadru care reglementează starea de alertă este prevăzut că în starea de alertă nu pot fi restrânse drepturi și libertăți fundamentale ale omului. Prin proiectul de lege adoptat de Parlament săptămâna trecută s-a prevăzut faptul că guvernul poate lua măsuri coercitive pentru anume fapte și din această cauză modificarea la lege a întârziat cu o săptămână. Am avut trei zile de vid legislativ și a complicat mai mult lucrurile decât să le simplifice. Starea de alertă este o stare specifică începutului unei anume stări dificile, ea poate fi urmată de starea de urgență în situația în care lucrurile se agravează”, a declarat Greblă.

Articolul precedentPoţi să te testezi gratuit! Gabriela Firea începe programul promis
Articolul următorGestul altruist al angajaților de la Salvare vizavi de suplimentul de 500 de euro dat de Guvern