Discuțiile dintre PNL și PSD, care au avut loc la Parlament, par a contura o formulă de colaborare pentru următorii șapte ani, ambele partide dând alternativ premierul. Potrivit surselor de presă, primul premier ar fi Marcel Ciolacu. După alegerile din 2024, unul desemnat de PNL.
Urmează o nouă etapă de negociere între PSD și PNL, în care se va discuta concret despre cum vor fi împărțite ministerele. Deocamdată, liberalii ar fi fost de acord să includă în programul de guvernare cele 100 de măsuri propuse de PSD, susțin sursele media.
Pare se că UDMR nu mai intră în calcul.
Ministerele de forță ar fi împărțite jumătate-jumătate.
Vasile Dîncu ar ajunge iarăși vicepremier. Conducerea celor două camere parlamentare ar fi împărțite frățește. PSD la Camera Deputaților și liberali la Senat.
Florin Cîțu a catalogat drept interesantă propunerea de schimbare a premierului o dată la doi ani.
Președintele Klaus Iohannis a afirmat aseară că nu va chema partidele la consultări, până ce nu se va coagula o majoritate parlamentară.
Alianța de guvernare PNL-USR ar fi abandonată, pe motiv că majoritatea de 234 de voturi din Parlament nu ar fi posibilă fără atragerea grupării Ludovic Orban, de care nu vrea să audă nici Cîțu, nici Iohannis.
Deși abandonată ideea refacerii coaliției PNL-USR-UDMR, primarul Timișoarei Dominic Fritz și Clotilde Armand au depus proiecte de zeci de milioane de euro în programul “Anghel Saligny,” cel care a dinamitat vechiul guvern.
Președintele Klaus Iohannis, potrivit comentatorilor politici, ar fi nevoit să accepte intrarea PSD la guvernare, mai ales din cauza riscului de a se cumula voturile necesare suspendării sale. Acesta ar fi marele motiv al împăcării istorice.
În cazul în care se doresc reforme structurale ale statului, cum ar fi schimbarea Constituției sau reîmpărțirea teritorială, atunci noua coaliție PNL-PSD ar avea nevoie și de UDMR, pentru obținerea a 2/3 din voturile parlamentare.
Împreună cele două partide ar aduna o majoritate relativă lejeră de aproape 60%.