Șase miniștri PNL vor trebui să prezinte rapoarte instituțiilor europene, prin care să convingă că România poate intra în Schengen. PSD și-a construit, din timp, linia de apărare, în cazul unui eșec.

Ce acțiuni vor urma?

Raportul actualizat privind România va fi prezentat Comitetului Reprezentanților Permanenți (COREPER) de de președinția cehă a UE pe 9 noiembrie. COREPER este grupul de pregătire principal al Consiliului, dar nu este un organ de decizie al UE. Orice acord asupra căruia convine poate fi repus în discuție de către Consiliu, care are competența exclusivă de a lua decizii, scrie Europa liberă.
Concluziile urmează să fie prezentate pe 15 noiembrie în întâlnirea de pregătire a Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI).
Acest for se va reuni pe 8 – 9 decembrie pentru a lua o decizie privind aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen. De toate aceste întâlniri este legat numele ministrilor PNL.

Lucian Bode va trebui să convingă omologii europeni că România respectă toate standardele pentru a fi membră Schengen. Ministrul liberal se bazează pe ultimul raport de evaluare, care a fost unul pozitiv, chiar dacă votul final are o componentă politică, nu doar tehnică.

Votul politic e în favoarea României. Olanda, prin vocea premierului Mark Rutte, așteaptă lămuriri mai concrete privind justiția și statul de drept.

România a îndeplinit toate condițiile mai demult, spunea Klaus Iohannis, în 2019, doar PSD fiind de vină.

Acum, liderii PSD au pregătită o contraofensivă. În caz de eșec, va da vina pe Iohannis și pe miniștri PNL.

Articolul precedentPSD aruncă buzduganul de la Dâmbovița: vor câștiga în 2024 și de la Putere, și din opoziție
Articolul următorNu se găsesc pisaniile lui Ștefan cel Mare. Lucian Romașcanu, pus în alertă