Tonul l-a dat profesorul Alexandru Rafila, președintele Societăţii Române de Microbiologie și reprezentantul României la OMS, Alexandru Rafila, în urmă cu două zile. Atunci a ieșit pe postul Digi 24 și a expus o teorie care a uluit pe mulți. El a prezentat care este strategia în cazul în care medicii, asistentele și infirmierele se îmbolnăvesc de coronavirus, iar pacienții trebuie tratați.

”Trebuie sa facem ceva foarte rapid, izolarea cadrelor medicale să nu se mai facă la domiciliu ci să se facă în altă locație. De exemplu, într-un hotel unde pot sta și de unde pot merge să îngrijească pacienții. Adică să punem un soi de izolare distinctă de unde poate merge la serviciu chiar presupunând că este infectat să trateze în continuare pacienți, fără să-i infecteze pe ei sau pe colegi”, a spus prof.dr. Alexandru Rafila, precizând că se lucrează la proceduri și că izolarea cadrelor medicale se va face la un hotel.

Declarația profesorului a fost făcută miercuri. Joi, ministrul Sănătății Victor Costache a fost schimbat cu dr. Nelu Tătaru și s-a crezut că strategia vechii echipe va elimina asemenea proceduri. Vineri dimineață, însă, noul ministru al Sănătății a reiterat ideile cu expunerea medicilor infectați, dar asimptomatici, și cazarea lor în hoteluri.

Ministrul Nelu Tătaru a promis că priorităţile vor fi aprovizionarea cu materiale sanitare, că în toate județele se va face aprovizionarea cu echipamente de protecţie şi medicamente a spitalelor care sunt de suport COVID-19, precum şi testările conform anchetelor epidemiologice şi pentru personalul medical aflat în prima linie. De asemenea, a pus accent pe activitatea celor de la DSP, care ar trebui să-și facă mai bine treaba. Apoi a prezentat și el planul strategic pentru perioada când în România vor fi peste 2.000 de cazuri diagnosticate cu COVID-19.

“Aceste scenarii erau făcute şi ca proceduri şi ca protocoale de mult. Vom regândi, ca cei care sunt cu simptomatologie uşoară şi medie să fie trataţi acasă, sub supraveghere medicală, în mare parte şi de voluntari, iar cei care sunt cadre medicale cu această simptomatologie uşoară, vor merge chiar în spitale şi vor îngriji bolnavii”, a spus ministrul. Despre închirierea de hoteluri, pentru izolarea cadrelor medicale de familie, n-a zis nimic.

Sunt deja cadre medicale care își exprimă nemulțumirea față de strategia de până acum și despre cea viitoare, fiind suspicioase cu privire la cine va stabili că au ”o simptomatologie ușoară” ca să beneficieze de concediu medical și să se trateze acasă, sau la hotel, dacă se impune.

Articolul precedentAurelian Bădulescu: Testarea eşantionului reprezentativ al Bucureştiului va avea loc
Articolul următorOrban se bate cu Firea. De ce oare?