Sclavagism. de partid. Este diagnosticul pus de consultantul politic, Miron Mitrea, intr un interviu online acordat jurnalustului Dan Marinescu, pentru Evenimentul Zilei, în care deplânge lipsa de viziune și nivelul dezbaterilor politice din acest an electoral. Atacurile reciproce pe teme de interes imediat sunt caracteristice pentru PSD și PNL deopotrivă. Dar Miron Mitrea merge la rădăcină râului și arată cauza profundă : sclavagismul de partid, instalat în România după guvernarea Adrian Năstase. ” Este încălcarea consrantă și hotărâtă a Constituției, pe care toate partidele o fac de 15,16 ani cu mare poftă. Orice mandat imperativ e nul, potrivit Constituției. Nu au voie să i spui unui parlamentar, dacă nu faci asa te dau afară din partid. Sau te oblig să votezi la vedere. Sau te oblig să nu intri în sală și dacă intri în sală la dezbaterea moțiunii te dau afară din partid. Toate acestea sunt mandate imperative. Și toate partidele fac asta. Chiar dacă parlamentarii au altă părere decât are conducerea, nu pot vota altfel pentru ca sunt penalizați, chiar excluși din partid. Asa s a creat și piața care s a văzut și la ultima moțiune de cenzură. Dacă avem o problemă și suntem la limită, categoric PSD are aritmetic cu 2, 3 voturi mai mult decât alianța, hai sa i cumpărăm 3, 4 parlamentari, i am cumpărat, i am demobilizat și am rezolvat. Dar asa s a întâmplat de fiecare dată. N am văzut moțiune de cenzura sau votare de guvern, în care sa nu se umble după cumpărat, agățat parlamentari. Nu contează că este PSD sau PNL, cine a fist la Putere a folosit poziția de la Palatul Victoria ca să ofere funcții, secretari de stat etc Am văzut și ultima dată cum cei de la PMP au primit vreo doua funcții grase ca recompensă pentru ca nu au întrat în sală.
Se vede cu ochiul liber trocul politic. Un troc jenant, care arată că nu contează principii, nu contează stânga, nu contează dreapta. Contează să ajungi la butoane și ca să stai acolo cumperi. Cumperi într un fel sau altul. Fac toți același lucru de câte ori au ocazia” a explicat în amănunt cum se câștigă și se păstrează puterea în România. Analiza consultantului politic este indubitabilă. Articolul 69 din Constituția României, referitor la “Mandatul imperativ” prevede :
1. În exercitarea mandatului, deputații și senatorii sunt în serviciul poporului.
2. Orice mandat imperativ e nul.
Articolul 69 ne arată că România este în afara principiilor democratice de cel puțin 15 ani. O Românie intrată în cercul vicios al trocului, cu funcții sau dosare, în care interesul public este în afara negocierilor politice.