Imnul național, ”Deșteaptă-te, române!” a răsunat pe străzi din difuzoarele mașinilor de poliție, poliție de frontieră și jandarmerie, din întreaga țară, în semn de respect pentru cei care respectă carantina. ”Asta este soluția pentru pandemie? Urmează slujbe pe stradă?”, a fost comentariul făcut de președintele Pro România.

”Da, domnule Ponta!  În aceste momente de durere și spaimă, sufletul nostru ar ieși pe strada într-o liturghie unificatoare. Nu ne este rușine de ortodoxia noastră care ne-a conservat identitatea națională la confluența marilor imperii. Și mai ales avem conștiința greșelilor, păcatelor noastre, pe care dumneavoastră nu aveți capacitatea de a o înțelege.” Este un răspuns creștin la obrăznicia fără margini de care dă dovadă Victor Ponta, și aghiotantul său, Nicolae Bănicioiu.

Clipă de clipă, oră de oră, Victor Ponta sta atârnat de televizor și critică fiecare decizie luată de guvernanți. Critici la gramadă, critici menite să ne spulbere bruma de speranță că am putea reuși să evităm situația Italiei. Lipsa de încredere în autorități este principalul dușman în gestionarea crizelor majore. Desigur, sunt decizii sau opțiuni ale autorităților discutabile, dar o minima responsabilitate publică te dermină să vii cu soluții, să fii moderat în limbaj și să eviți pe cât posibil violența de limbaj. Și, mai ales, să critici când realmente e vorba de o eroare serioasă care are efecte păguboase indiscutabile.

Cum ar putea fi catalogată ieșirea fostului premier pentru care acordurile imnului național sunt prilej de furie și cuvinte veninoase? Cine este afectat că din difuzoarele autovehiculelor politiei aflate în misiune răsună imnul national?  Ce român, în afară de Victor Ponta?

Inițiativa ministrului Marcel Vela este o modalitate de a cultiva sentimentul solidarității naționale, de a trezi simțul civic al cetățenilor, și, nu în ultimul rând, de a-i mobiliza pe lucrătorii MAI   în misiunile de menținere a ordinii publice. E o soluție inedită de a evidenția carcterul eroic al datoriei împlinite de cei care se expun în stradă, în relația cu cetățenii, riscului de contagiune. Imnul național este simbolul identității noastre comune, ca popor, și care nu trebuie să ne lase să uităm că echivalează cu destinul istoric comun.

Astăzi, mai mult ca oricand, avem nevoie de altruism , de solidaritate, iar acțiunile colective simbolice suplinesc, chiar dacă parțial, și strângerea de mână și îmbrățișările de care omul, ca ființă socială, are nevoie ca de apă. Din păcate, sunt sentimente necunoscute unor personalități inchipuite ca Victor Ponta! Un politician care trăiește din înfrăgerea vitriolantă în fața lui Klaus Iohannis din 2014 și nevoia de revanșă în fața colegilor de la PSD pe care tot el i-a trădat după carnagiul de la Clubul Colectiv.

Domnule Ponta, aveți măcar frică de Dumnezeu dacă de oameni nu vă este rușine! Abțineti-vă să mai criticați măcar atât timp cât  victimele de la Colectiv depășesc numeric decesele din cauza coronavirus! Și aveți bunul simț de a nu mai face referiri la slujbele religioase în Postul Paștelui în cei 7 ani în care părinții își pomenesc incă fii plecați mult prea devreme și brutal dintre noi!

Articolul precedentSpectaculos! Tone de dezinfectanți și echipamente pentru Spitalele Colentina și Universitar
Articolul următor“Facere de bine” cu iz electoral. Rareș Bogdan, legături bolnăvicioase cu controversatul afacerist Mohammad Murad