Guvernul Orban pare cel mai contestat dintre guvernele post-decembriste. Criticile curg cu nemiluita. Contestări și critici în toate direcțiile.
PSD este dinamic, își legiferează cu lejeritate inițiativele și este ofensiv. Dinamic, implicat, dar fără să marcheze pe măsură și în sondajele de opinie. Chiar dacă sondajele ar fi imprecise, tot râmene cel puțin impresia că ar putea mai mult decât reușește.
Majorarea alocațiilor și creșterea pensiilor sunt pilonii acțiunii politice a PSD, iar sondajele arată că obiectivele PSD se bucură de o susținere masivă, indubitabil majoritară în rândul populației.
Care ar putea fi explicația pentru urcușul constant, dar anevoios, al PSD?
Creșterea PSD în sondaje este mult prea lentă față de cât și-ar dori politicienii din Kiseleff. Indiferent de culoarea politică, oamenii se bucură de orice majorare la salarii, alocații sau pensii. Dar majorările sunt percepute de populație ca bani la care sunt îndreptățiți și nu sunt percepute drept o favoare sau o izbândă. Electoratul PSD rămâne categoria celor care se multumesc cu puțin, fataliștilor care nu îndrăznesc să mai spere că stă în puterea lor să- și schimbe viața. Cei care o duc greu, dar își dau o șansă, vor oportunități, nu pansamente.
Chiar și sărac, românul este mândru și culpabilizarea că ”așteaptă pomeni” face ca mulți dintre cei săraci să se ostilizeze definitiv față de dreapta politică, etichetată ca lipsită de înțelegere, de empatie. Acești defavorizați ai capitalismului caută soluții în partea tradițional numită de stânga, dar 30 de ani de exercițiu democratic și schimbări de gardă guvernamentală au arătat că majorarea veniturilor, practicată constant de PSD, nu schimbă ierarhiile sociale, nu produceefecte de substanță în viețile beneficiarilor. Sunt doar guri de oxigen limitate. Săracii rămân tot săraci, chiar dacă veniturile nete ale românilor au crescut constant.
Dacă nu pentru ei, măcar pentru copii lor si copii lor vor de la stat să le ofere șansa de a ajunge la o viață calitativ îmbunătățită. Servicii mai bune, sistem de sănătate și educație acceptabile. Oamenii au o atitudine mai pragmatică, mai preocupată de centrarea pe obierctive, interesați de dezvoltare socială și individuală totodată.
Între o majorare salarială și creerea de locuri de muncă bine plătite, cei mai mulți preferă a doua variantă. Mai ales cei mai tineri sunt nemultumiți că statul nu le oferă scoli la capătul cărora să -și găsescă locuri de muncă mai calificate, cu salarii superioare
Românii vor antreprenoriat, vor viziune de investitii, vor pragmatism și competitivitate. Durerea celor mai mulți oameni de la baza socială este că oricât muncesc în profilele economice actuale nu câștigă pe măsură. Viața lor rămâne aceeași.
Așteptările legate de antreprenoriat, de inițiative economice, de demararea unor proiecte de dezvoltare este demonstrată de profilul obținut la întrebarea privind agenda publică într-o cercetare Avangarde. În cadrul unei cercetari efectuate în luna mai, subiectii sunt puși să raspundă: ”Vă vom citi o listă cu măsuri care ar trebui să fie implementate in decursul acestui an. Va rugăm să ne spuneți dacă din punctul dumneavoastra de vedere acestea ar trebui să fie implementate sau pot suferi amânări. Faptul că la această întrebare procentul pentru constructia de spitale noi este de 85%, iar pentru investițiile în infrastructura rutieră de 84%, în raport cu un procent de 62 % pentru creșterea pensiilor este grăitor.
Oamenii așteaptă programe centrate pe construcție, pe inițiativă, pe antreprenoriat. Vor creșterea pensiilor, dar trag un semnal că se poate și mai mult. PSD trebuie să îndrăznească să pășească p4e terenul unui liberalism, unuipragmatism economic sensibil la problemele sociale, dar neabsorbit cu totul de ele. România Caoitalistă este minimală, România capitalistă se vrea construită. Este mesajul oamenilor.
Din păcate antreprenoriatul și inițiativa economică au dispărut și din profilul PNL.Oamenii vor oportunități, proiecte economice. PSD și PNL se bat pe posturile la stat….