PSD se agită, PNL se face ca plouă și Bogdan Chirițoiu defilează în fruntea Consiliului Concurenței. 2 ani va dura investigația privind posibilele practici neloiale în ceea ce privește creșterile de prețuri la carburanți și, până atunci, “românii trebuie să se obișnuiască cu scumpirile”. Sunt  declarațiile demnitarului lipit de scaunul din fruntea Consiliului Concurenței de 15 ani, în fața senatorilor din Comisia economică și a presei. Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a explicat la finalul audierii că în materie de prețuri la energie și carburant nu poate prezenta concluzii, iar Consiliul Concurenței face momentan… monitorizare.
Chemat să dea seama pentru predilecția de a amenda firme cu capital românesc și chiar companii de stat, Bogdan Chirițoiu a răspuns doar că “situația este inversă”, fără alte lămuriri și fără a fi convingător. . Președintele Comisiei economice, Daniel Zamfir (PSD), a enumerat exemple concrete de natura sâ ridice suspiciuni și nemulțumire. Din 86 de firme investigate de Consiliul Concurenței, 81 sunt firme românești, în perioada pandemiei, Tarom a fost amendată cu 16 milioane de lei după ce primise un ajutor din partea statului de supraviețuire de 40 de milioane de lei. Sunt amendate firme producătoare de ouă sau carne de pui sau porc pentru practici neconcurențiale începând cu 2001, fără ca până la sancțiune să fi fost vreodată atenționate că fac ceva în neregulă. Iar când sunt sancționate, li se aplică o amendă în cuantum a 6% din cifra de afaceri, ceea ce echivalează cu falimentarea. În ceea ce privește energia sau carburanții, senatorul social democrat constată cu surprindere că nu s-a sesizat nici abuz de putere dominantă , nici înțelegeri cartelare de către Consiliul Concurenței.
Cu întrebări precise și răspunsuri vag generaliste, audierea lui Bogdan Chirițoiu nu a adus nimic nou decât imaginea unui partid de guvernământ revoltat de realitatea pe care o gestionează. Să nu uităm nici că, anterior, chiar președintele PSD, Marcel Ciolacu, a criticat pasivitatea Consiliului Concurenței și pe Bogdan Chirițoiu, iar de când premierul a cerut pe ton cazon anchetă la benzinării, prețul motorinei a crescut cu 2,5 lei, aproape jumătate din cât costa litrul de carburant înainte sa ajungă Nicolae Ciucă la Palatul Victoria.

Sursa: Realitatea Din PSD

Articolul precedentVasile Dîncu vorbește despre un nou proiect de lege – Ce spune despre armata obligatorie în rândul tinerilor
Articolul următorSorin Grindeanu despre funcția de premier în 2023: “s-au văzut multe în politică în acești 30 de ani!”