Analiștii politici privesc stupefiați declinul PSD, evidențiat de rezultatele voturilor la alegerile locale. Clujul este unul dintre reperele cele mai importante în lupta care abia s-a încheiat și din care Partidul Social Democrat a ieșit șifonat și cu un scor neașteptat.
La Europarlamentare, Clujul a adus PSD peste 70.000 de voturi pe județ și 33.000 pe municipiu. La aceste alegeri, președintele filialei Cluj, Vasile Dancu și Alexandru Cordoș, candidatul PSD la funcția de președinte al Consiliul Județean Cluj, au adunat puțin peste 33.000 de voturi pe județ și 7.222 de voturi pe municipiu. Un scor rușinos și o evidență a faptului că cei doi nu au fost opțiuni bune pentru a reprezenta Social-Democrații.
Printre cei care au subliniat greșeala PSD în privința celor doi este și jurnalistul Răzvan Dumitrescu. „Există niște explicații! În fotografie, noul si mai vechiul strateg al PSD, VASILE DANCU! Liviu Alexa a lăsat după EUROPARLAMENTARE PSD Cluj la 70.000 de voturi pe județ și 33.000 pe municipiu. Cordoș și Dancu l-au adus la 33480 de voturi pe județ și la 7.222 pe municipiu. Sigur, trebuie răbdare… Până la parlamentare cei doi au mari șanse sa mai împartă la 2 scorul de acum, ca se pricep bine la asta!”, a transmis moderatorul emisiunii „Subiectiv”.
Totodată, chiar și cei din interior îi arată pe cei doi, Dancu și Cordoș, ca fiind o pată rușinoasă pe emblema partidului social democrat.
Gabriel-Horia Nasra, istoric și antropolog, deputat în județul Cluj din partea PSD, susține că „rezultat dezastruos al PSD Cluj la alegerile locale se datorează UTC-iștii blatiști care conduc organizația. Aceștia trebuie să-și facă seppuku politic!”
Nasra: „Demisia de onoare!”
„Am așteptat 72 de ore o reacție bărbătească, de minim bun simț din partea conducerii și anume demisia de onoare, după rezultatul dezastruos din 27 septembrie: am pierdut 22 de primari, toate municipiile și șapte consilieri județeni.
Evident că onoarea este ultimul cuvânt din dicționarul politic al celor care au nășit și format conducerea PSD Cluj în ultimele trei luni. Este și demisia de onoare un gest mare, greu de înțeles, acceptat și aplicat de caracterele mărunte din politică.
La Cluj s-a dorit în ultimele luni un PSD blând, revenirea la tradiționalul BLAT, la politica partajată, la frica de a-i critica pe Emil Boc și Alin Tișe, atât sub conducerea falimentară a dlui. Șimon, cât și ulterior sub mâna sa dreaptă, Cordoș.
Modul rușinos în care au făcut listele, în special cea de la Consiliul Județean Cluj, întoarcerea la tradiționalul blat à la Cluj, smerenia în fața PNL și nu în ultimul rând imaginea dezastruoasă a conducerii îmbătrânite a PSD Cluj, cu iz penal și reminescențe UTC-iste, au dus la acest rezultat rușinos, cel mai slab rezultat al PSD Cluj la alegerile locale.
În ultimii ani, lupta mea cu liderii PNL Cluj a fost totală, cu Emil Boc și Alin Tișe, însă gulerele albe care gravitează organizația, prin sondaje și cifre mincinoase, au scos din burtă un candidat la Consiliul Județean Cluj, blânduț, numai bun pentru o canastă spartă cu liberalii clujeni.
Și eu și alți tineri am fi acceptat o luptă totală, uninominală, cu Alin Tișe în cazul meu, sau cu Emil Boc în cazul altora, însă, nu-i așa, domnule Vasile Dâncu, atunci când stați „bine” în sondajele dumneavoastră, este prea umilitor să vă aventurați într-o bătălie electorală uninominală cu Emil Boc, nu?
Ce este de făcut? Demisia de urgență a repetenților politici din 27 septembrie, a celor care nu au înțeles că în 2020 clujenii vor să fie respectați. Respectați, nu prin politicieni îmbătrâniți de blaturi, cu iz penal și parteneri ai Noii Drepte, ci prin oameni noi, cu o viziune europeană, tânără, cu o agendă concretă a modului în care trebuie dezvoltate comunitățile noastre.”, a transmis deputatul PSD.