Ce este un profesor? Pentru mulți dintre noi o persoană cu ochelari și atât. Dar când catedra e la o universitate care pregătește funcționari, înalți funcționari  și evaluează intelectul demnitarilor poate fi cel mai redutabil constructor de rețele de putere informale. Cunoaște oamenii, adeseori dincolo de profilul psihologic,  are acces la rețelele sociale de apartenență și le imprimă modele de gândire, de abordare a problemelor, de limbaj. Când profesorul este om de informații și are și o soție psiholog colega de catedră nu este exagerat să spunem că oamenii devin cărți deschise și chiar pioni pe tabla de șah a puterii. Statura academică, autoritatea epistemică, este singura garanția. De aceea odiseea doctoratului și ocupării unei catedre universitare la SNSPA de către fostul adjunct al SRI, generalul Florian Coldea, este grăitoare. Ea face diferența dintre creatorul și păpușăritul unui sistem de complicități și promovări obscure.
Emisiunea Culisele Statului paralel a adus noi elemente legate de înțelegerea întrării lui Florian Coldea în corpul profesoral de la SNSPA, de la 1 octombrie 2020. Mâna de ajutor în cariera universitara  a venit constant de la  rectorul Remus Pricopie, potrivit Ancăi Alexandrescu. De la scandalul cu vacanțele petrecute cu Sebastian Ghiță și trecerea în rezervă, Florian Coldea a trecut în mediul universitar, s a angajat la Academia Națională de Informații Mihai Viteazu, instituția care pregătește cadrele SRI, în urma unui concurs în fata unei comisii conduse de profesorul universitar, Remus Pricopie. Florian Coldea a fost admis chiar dacă nu îndeplinea condiția a două cursuri universitare publicate, iar singura lucrare este document clasificat. Aproape clasificată este și teza de doctorat pierdută din 2015 între bibliotecile universitare și regăsită doar mediatic în sufrageria  îndrumătorul său de doctorat, Gabriel Oprea.
În 2020, rectorul Remus Pricopie și a pus colegii în cap după ce l a adus profesor asociat pe Florian Coldea, înainte să și rezolve numeroasele semne de întrebare din cariera universitară, începând cu teza de doctorat. Iar garanția venită din partea lui Remus Pricopie, Anca Alexandrescu o explică prin apartenența la structurile de informatii și susținerea solidă primită din partea fostului director al SRI, George Maior. Anca Alexandrescu susține că Remus Pricopie a fost numit ministru al Educației în Guvernul Ponta pe lista scurtă primită de la SRI, iar vizita lui Frans Timmermans la SNSPA, din martie 2019, a reușit sa i împace pe George Maior, Florian Coldea și Victor Ponta. Este de menționat ca Remus Pricopie a făcut numeroase declarații politice, iar în martie 2019 anunța sfârșitul lui Liviu Dragnea în PSD, pentru ca în mai președintele PSD să fie arestat. Jocurile politice le făcea de la înălțimea Universității care trebuia să pregătească funcționari și demnitari profesioniști, cu respect față de lege și principii democratice. Relevant este ca Remus Pricopie, absolvent de fizica – chimie la Universitatea București, a inceput ca expert în cadrul ministerului Educației în 1996, pentru ca ulterior sa urmeze programe de master în străinătate și să și dea doctoratul în științele educației la SNSPA. De adăugat ca Remus Pricopie i a succedat lui George Maior la conducerea Academiei de Științe ale Securității Naționale, după plecarea acestuia în diplomație, o societate cu pretenții elitiste, înființată la inițiativa lui Gabriel Oprea și care s a dovedit plină de plagiatori. Inițiativa de desființare a acestei structuri, venita de la Traian Băsescu, a fost privită drept o întoarcere la normalitate, dar rămâne suspiciunea că ea a vizat mai degrabă stingerea scandalului și neaflarea adevărului.

Sursa: Realitatea Din PSD