Secretarul de stat Raed Arafat a transmis duminică un mesaj în care îndeamnă populația să iasă din pedanterie şi să intre într-o nouă logică nouă: să nu mai iasă din casă fără să își acopere gura și nasul la ieșire, indiferent dacă există sau nu vreun simptom de coronavirus în zonă. 

Arafat spune că cine nu găsește mască la farmacie poată să-și acopere gura și nasul cu „orice altă formă de material”. Cine își improvizează acasă o mască „nu uitaţi să o spalaţi zilnic când vă întoarceţi acasă, şi să o călcaţi”, a indicat Arafat. Mesajul lui Arafat vine în contextul în care deja în Iași, Maramureș și Galați s-a impus cetățenilor obligativitatea acoperirii gurii și nasului când ies din casă.

Mesajul integral:

„Când am vorbit la începutul pandemiei despre purtarea măştii de persoanele aflate în strafă, ideea generală pe plan mondial a fost că acest lucru nu are rost şi au existat explicaţii pertinente de ce să nu devină purtatul măştii o practică generală, aceasta fiind recomandată numai persoanelor cu simptome. Unul din considerente a fost şi lipsa majoră a măştilor şi necesitatea în primul rând de a le asigura personalului medical.

Recent însă, luând în considerare modul de răspândire a virusului inclusiv de la persoane infectate dar asimptomatice, mai multe autorităţi pe plan internaţional au început să recomande purtatul măştii, sau a orice altă formă de material de protecţie pentru nas şi gură, oriunde mergem în spaţiile publice, în mijloacele de transport în comun sau când suntem la întâlnire cu alţii. Dovezile recente arată căacest comportament poate reduce răspândirea virusului care cauzează COVID 19 în comunitate.

Este cunoscut faptul că nu prea găsim măşti simple în piaţă şi faptul că în cazul în care găsim preţurile pot fi exorbitante. De aceea au început să apară alternative ce pot fi realizate acasă de oricine ca să le poarte când iese din casă.

Va dura până ne vom obişnui cu această practică dar din ce văd şi din informaţiile pe care le avem, ar fi bine să începem să aplicăm această practică cât de repede posibil, indiferent de cine ar râde de noi şi cât de haios sau ciudat am arăta.

Măsurile luate până acum de autorităţile din România au fost unele cu impact pozitiv, purtarea măţtii sau a orice material care poate impiedica ca particolele care se răspândesc când vorbim, tuşim sau strănutăm, să ajungă la alţii sau la noi şi să ducă la răspândirea virusului, ar fi o măsură suplimentară care să vină în sprijinul celor care se luptă cu acest virus şi în sprijinul nostru a tuturor pentru a ne proteja şi a proteja pe alţii.

Aduceţi-vă aminte, nu este nevoie de mască medicală ca să vă protejaţi şi să protejaţi pe alţii… puteţi improviza!

Totodată dacă faceţi acest lucru şi vă confecţionaţi o mască acasă, nu uitaţi să o spălaţi zilnic când vă întoarceţi acasă, şi să o călcaţi.

Nu uitaţi că numai împreună putem învinge acest virus!”, este mesajul lui Raed Arafat.

Articolul precedentPSD luptă pentru medici! Asigurarea pentru urmași e obligatorie!
Articolul următorCUPA PUTUROASĂ A DEMAGOGIEI – LUDOVIC ORBAN